Az iráni atomalku – fejlemények

2015. augusztusában reagáltunk az X-Aknák oldalon Ara-Kovács Attila Obamát és az iráni atomalkut elmarasztaló írására. Még sok időnek kell eltelnie addig, amíg véglegesen eldől a kérdés, hogy az ellenzőknek vagy a támogatóknak volt-e igaza, de az elmúlt hónap eseményei talán bizakodásra adnak okot. A The New York Times elmúlt havi cikkcímeiből adunk ízelítőt (linkek alul):

– Irán átadja felhalmozott dúsított uránkészleteit Oroszországnak
– Irán megfelelt a nukleáris megállapodásban foglalt követelményeknek, a szankciókat feloldják
– Mi következik most, hogy az Irán megfelelt a nukleáris megállapodásban megkövetelt feltételeknek? Kérdezz- felelek jellegű ismertető

Közöljük a NYT gondosan összeállított, laikusoknak szóló összefoglalójának elérhetőségét is a megállapodás részleteiről.

Emlékeztetünk rá, hogy se írásunk megjelenésekor, se most nem gondoljuk, hogy mostantól kezdve az iráni vezetésben úgy általában meg lehet bízni, vagy hogy mindent meg lehet, meg kell nekik bocsátani. Obamáék sem hiszik ezt, mint azt sokszor hansúlyozta. Ez egy speciális témákról szóló alku, amely remélhetőleg mindkét fél számára hasznos lesz (Irán mellett a másik fél nem az USA, hanem a világ Iránon kívüli részének zöme). Minden másban fenn kell tartani az óvatosságot.


Források:

X-Aknák - az igazság nem odaát van!