Megint egy tizedik bolygó

Kedves Joób Sándor (MH Tudomány rovat szerkesztő)!

Március 16-i BBC aláírású cikkük (Magyar Hírlap) a feltételezett tizedik bolygóról igen félreérthetőre sikeredett. Utánanéztem mind a BBC hírnek, mind a NASA híreknek (az eredeti kutatási oldalak jelenleg nem elérhetőek).

Sehol sem beszélnek arról, hogy “megdőlhet a csillagászatban eddig elfogadott elmélet is”, vagy hogy “a Sednára keresztelt bolygó miatt a csillagászat egyes fejezeteit is újraírhatjuk”. Az ilyen jellegű szenzációhajhász megjegyzések csak arra valók, hogy a tudomány valóban igazán érdekes kérdéseiről, vitatott pontjairól elvonja a figyelmet. Ezért van az, hogy ma sokan gondolkodás nélkül elfogadnak mindenféle álhírt akár új felfedezésekről, akár arról, hogy valamilyen tudományos elmélet megdőlt.

A Sedna vagy bolygó, vagy nem bolygó; ez gyakorlatilag definíció kérdése és nem valami komoly tudományos kérdés. Sokan vannak, akik szerint a Pluto sem bolygó! Na és? Attól megdől a newtoni gravitációelmélet, vagy a speciális relativitáselmélet?

A kutatók egyedül arra utalnak, hogy e planéta esetleg kapcsolatban lehet a feltételezett (és vitatott) Oort-felhővel, egy távoli, sok űrszemetet tartalmazó térrésszel, amelyből egy feltételezett (és vitatott) közeli csillag néhány évtízezredenként kilökhet felénk egy-egy darabkát veszélyt hozva a Föld élővilágára. Elég nehéz lesz azonban az Oort- felhő meglétét a Sednával valószínűsíteni, mivel a hírek szerint a “tizedik bolygó” majd tízszer közelebb van hozzánk, mint a jósolt gravitációs anomália.

Egy olvasójuk az internetes fórumon találóan jegyezte meg arra a kérdésre, hogy akkor most milyen elmélet is dőlt meg? “Hát az, hogy kilenc bolygó van!”. Nos, talán ez.

Üdvözlettel,
Hraskó Gábor

Források

X-Aknák - az igazság nem odaát van!