Megjósolta-e Nostradamus az amerikai terrorcselekményeket?

Az elmúlt napokban az alábbihoz hasonló emailek árasztották el az Internetet:

Feladó: xxx
Küldve: 2001. szeptember 14. 10:27
Címzett: yyy
Tárgy: Nostradamus!

Én is úgy kaptam ma ezt a Nostradamusnak tulajdonított jóslatot. Bár köztudottan erősen kétértelműek a jóslatai, és a fordításuk is sokféle lehet, azért mindenesetre érdekes – ha egyáltalán valódi:

“A nagy víz másik oldalán
alászáll két nagy madár,
a királynő kinek keze tüzet tart
s trónja vízből emelkedik,
látja amint a két ördögi torony leomlik”

Gábor! Mit te gondolsz?

Én úgy gondoltam, hogy az ilyen híreknek utána kell nézni, és hogy ez nem is lehet különösebben bonyolult. Az Interneten böngészve rádöbbentem, hogy e tragédia különlegesen dús táptalajává vált a babonáknak, hiedelmeknek és a félrevezetés különféle fajtáinak.

Kutakodásom eredménye röviden annyi, hogy az idézett sorokat nem Nostradamus írta. HOAX (megtévesztés, kacsa), ahogy az angol nyelvben nevezik. Mindenesetre érdekes, hogy az ilyen történetek hogyan születnek, fejlődnek. Részleteket bőven lehet találni az alul feltüntetett honlapokon.

A Nostradamus hívő szakértők is arra hivatkoznak, hogy ez a vers nem található meg a nagy francia jós könyveiben. Az interneten fellelhető verziók legtöbbje egyszerű koholmány, legalább egy pedig valódi Nostradamiákból keresztezett hibrid, kisebb “kiigazításokkal”.

Általános vélekedés szerint Nostradamus utolsó jóslata 1999-re vonatkozik, amikor is a napfogyatkozást, illetve a világvégét jósolta meg. Nekem szimpatikus ez az értelmezés. Nostradamust ezzel – mondhatnám – ad acta tehetjük.

A CSICOP (Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal), a paranormális állítások tudományos vizsgálatára szakosodott bizottság úgy ítélte meg, hogy szükséges egy külön web oldalt működtetniük, amely a tragikus eseményekkel kapcsolatos tévinformációk és csalások felderítésével foglalkozik. Az oldal magyar fordítása megtalálható az X-Aknák oldalain: Csalások és tévhitek a terrorcslekményekkel kapcsolatban.

X-Aknák - az igazság nem odaát van!