Csalások és tévhitek az amerikai terrorcselekményekkel kapcsolatban

A CSICOP (Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal), a paranormális állítások tudományos vizsgálatára szakosodott bizottság úgy ítélte meg, hogy szükséges egy külön web oldalt működtetniük, amely a tragikus eseményekkel kapcsolatos tévinformációk és csalások felderítésével foglalkozik. Az alábbiakban közöljük az oldal magyar fordítását.


2001 szeptember 20.

A Manhattan, Washington és a Pittsburgh terület ellen elkövetett terrorista támadások az Egyesült Államok ellen valaha is elkövetett egyik legtragikusabb és legelvadultabb események voltak. Ahogy minden más tragédia esetén, itt is csaknem azonnal feltüntek a különféle konspirációs elmélkedések, a csalások, és más típusú félretájékoztatások, amelyek az emberek reményeivel, félelmével és csodavárásával manipulálnak. Az elektronikus levelezés megsokszorozta a hírlapi kacsák, a pletykák és a legendák terjedési sebességét.

A múlt héten Rob Beeston a Central Iowa Skeptics társaságtól azt javasolta, hogy a CSICOP-nak fel kellene állítania egy honlapot, amely tisztázza a terrortámadással kapcsolatos tévhiteket. Úgy gondoltuk, hogy ez egy jó ötlet és, hogy a köz érdekét szolgálná, ezért a Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal (SCICOP = Paranormális Állítások Tudományos Vizsgálatával Foglalkozó Bizottság) létrehozta ezt a honlapot abból a célból, hogy tényszerű információk biztosításával leplezze le az e-mailen, Interneten és máshol keringő pletykákat. Folyamatosan frissíteni fogjuk a honlapot és felkérünk mindenkit, hogy bármilyen hasznosítható információt továbbítson a címünkre: info@csicop.org

Kevin Christopher
Public Relations Director
CSICOP

Adakozással való visszaélések

2001 szeptember 18.

Kétségkívül a legelítélendőbb cselekmények közé tartoznak a terrorista támadás hullámait meglovagoló jótékonysági csalások. A CNN.com szeptember 14-i híradásában Margie Arbon, az e-mail spam (szemétlevél) ellen küzdő Mail-Abuse Prevention System (MAPS) piac- és üzletfejlesztési igazgatója, valamint Phil Zepeda, a Vörös Kereszt online média igazgatója, figyelmeztettek, hogy kéretlen e-mailek köröznek Amerika szerte, amelyben az emberek segíteni akarására alapozva kérnek támogatást a szeptember 11-i terrorista támadás áldozatainak és családjainak megsegítésére.

E csalárd e-mailek különféle taktikákat alkalmaznak. John Mozena, a Coalition Against Unsolicited Commercial Email (CAUCE, kéretlen üzleti e-mailek elleni szervezet) tagja szerint az üzenetek egy része arra hivatkozik, hogy bizonyos segély alapok számára gyűjtenek. Mások a Vörös Keresztre hivatkoznak, valójában azonban ehhez nem kapcsolódó honlap címét tüntetik fel.

A CNN.com-on megjelent cikkében Sharon Gaudin a MAPS és CAUCE szakértőinek következő tanácsait sorolja fel:

  • Közvetlenül annak a szervezetnek a honlapját keresse fel, amelyet támogatni szeretne! A Vörös Kereszt honlapjának címe www.redcross.org.
  • Ha nem ismeri az önhöz forduló szervezetet, vagy személyt, akkor tartsa magát távol tőle!
  • Figyelje meg, hogy a hivatalos segélyszervezetek általában nem fordulnak az emberekhez spam levelezés segítségével.
  • Amikor segítséget szeretne felajánlani a weben, a linkre kattanva győződjön meg róla a böngésző által mutatott URL (honlap cím) alapján, hogy tényleg a kívánt címen jár-e!

Ezek a tanácsok többé-kevésbé a telefonos megkeresések kezelésére is vonatkoznak. Sose adja ki a hitelkártyája számát telefonon! A Better Business Bureau szervezet honlapja ismerteti az adományozásnál szükséges elővigyázatossági szabályokat. Nehogy elmenjen a kedve az adakozástól, de gondoljon rá, hogy a hozzájárulást mind a szívnek, mind a fejnek vezetnie kell.

Az e-mailen elkövetett jótékonységi csalásokról további információt a Coalition Against Unsolicited Commercial E-mail (CAUCE) honlapján találhat.

Nostradamus

2001 szeptember 18.

A terrorista támadások után csaknem azonnal feltűntek az “esemény-utáni” próféciák. Az Interneten keringenek olyan Nostradamusnak tulajdonított versike tákolmányok, amelyek állítólag megjósolták a World Trade Center pusztulását. John Hogue, aki magát Nostradamus és a profétikus tradíciók szaktekintéjének tartja, részletesen tanulmányozta a francia látnok eredeti műveit, hogy kapcsolatot találjon a terrorista támadások és a titokzatos versikék között (lásd: www.hogueprophecy.com).

Mielőtt belevágnánk a hamisított versikék elemzésébe, hangsúlyozni kell, hogy az eredeti költeményeknek sincs látnoki ereje. Nostradamus virágnyelve és homályossága biztosítja, hogy a versek szinte bármire vonatkoztathatóak legyenek akár a múltban, akár a jövőben. Csupán a metafórák, allegóriák és a zavaros szimbolizmus csekély ismerete, valamint egy csöppnyi csúsztatás szükséges ahhoz, hogy nagy háborúkkal, tragédiákkal és más eseményekkel hozhassuk azokat kapcsolatba. Mellesleg, valahány esetben Nostradamus egy csöppet is specifikusabb volt, csapnivaló prófétának bizonyult.

Visszatérve a hamisított versikékre, amelyek e-mailen és az interneten keringenek, az egyik, amelyet egy 1654-es Nostradamus költeménynek állítanak be, a “két testvér” (allegórikus hivatkozás a World Trade Center két épületére) leomlásával a III. Világháború eljövetelét jósolja meg. Íme a versike:

“In the City of God there will be a great thunder,
Two brothers torn apart by Chaos,
while the fortress endures,
the great leader will succumb,
The third big war will begin when the big city is burning”

Nostradamus 1654

Saját fordításombam:

“Nagy vihar lesz Isten városában,
Káosz pusztítja el a két testvért,
Bár az erőd kitart,
A nagy vezér összeroskad,
A harmadik nagy háború jő el, mikor a nagy város ég.”

Maga az évszám egy buta áruló jel, mivel Nostradamus 1566-ban meghalt. A versike valójában a kanadai Brock University hallgatója, Neil Marshall 1990-es írásából származik. Elég ironikus, hogy Mashall épp azért fabrikálta a verset, hogy bebizonyítsa, hogy egy eléggé homályos költemény szinte bármilyen történelmi eseményre vonatkoztatható. Hasonló kísérletet közölt le a Skeptical Inquirer 2001 május-júniusi számának “Eszetlen próféciák” (The Antinous Prophecies) című cikke, amelyben a szerző, Cliffor Pickover saját maga kreált verseit, mint frissen felfedezett próféciákat közölt le. Sokan prezentáltak a valós világra vonatkozó értelmezéseket a kitalált sorok alapján. Pickover szerint a próféciák, amelyeket ő “verbális tintapacáknak” nevezett el, azon alapulnak, hogy az olvasó könnyedén interpretál homályos magyarázatokat.

Alább az e-mail prófécia egy másik változatát mellékeljük:

“Two steel birds will fall from the sky on the Metropolis.
The sky will burn at forty-five degrees latitude.
Fire approaches the great new city.
Immediately a huge, scattered flame leaps up.
Within months, rivers will flow with blood.
The undead will roam the earth for little time.”

Saját fordítás:

“Két acélmadár fog lecsapni az égből a Metropoliszra.
A 45. szélességi fokon lángolni fog az ég.
A tűz eléri a nagy új várost.
Azonnal szétterjed a hatalmas tűz.
Hónapokon belül a folyók vize vérrel keveredik.
Az életbenmaradottak kóborolni fognak a Földön.”

Árulkodó a második sor, mivel New York város (a vélelmezett metropolisz) nem a 45., hanem körülbelül a 40. szélességi fokon fekszik. Ez a “költemény” egy Nostradamus verseiből származtatott hibrid, bár a szerző elég felületes volt. Még egy halovány szkepticizmus is elég ahhoz, hogy rájöjjünk: ez egy hamisítvány. Nem követi a szokásos versformát, valamint az acél nem volt széles körben használt még egészen 200 évig Nostradamus halála után.

További ismereteket nyújt Nostradamus verseiről az Urban Legends Reference Page (hétköznapi legendák) honlap. Itt hasznos tisztázó információkat találhat a különféle hiedelmekről, csalásokról és egyéb, a közinformálódást veszélyeztető dolgokról.

[A fordító megjegyzése:]

Az elmúlt napokban én is kaptam egy magyar változatot a próféciából e-mailen. Az alábbiakban közlöm ezt is:

“A nagy víz másik oldalán
alászáll két nagy madár,
a királynő kinek keze tüzet tart
s trónja vízből emelkedik,
látja amint a két ördögi torony leomlik”

Véletlen egybeesések

2001 szeptember 20.

Alább közlünk egy e-mail részletet, amely a terorista támadás dátuma, az épületek, repülőgépek és más adatok közt állítólag fennálló fantasztikus egybeeséseket taglalja:

Nagyon furcsa. Talán egybeesés, talán nem.
A támadás napja 9/11: – 9 + 1 + 1 = 11
Szeptember 11. az év 254. napja: 2 + 5 + 4 = 11
Szeptember 11-én még 111 nap van hátra az évből
119 Irak és Irán telefonos hívószáma: 1 + 1 + 9 = 11
Iker tornyok – egymás mellett álva úgy néznek ki, mint a 11-es szám
Az első toronyba ütköző gép járatszáma 11-es volt
Van még…….
New York állam – Az únióhoz 11-ként csatlakozott állam
New York City – 11 betű
Afghanistan – 11 betű
The Pentagon – 11 betű
Ramzi Yousef – 11 betű (elkövette, vagy szervezte a WTC elleni 1993-as merényletet)
11-es repülőjárat – 92 személy a gépen – 9 + 2 = 11
77-es repülőjárat – 65 személy a gépen – 6 + 5 = 11

Feltűnően hiányoznak a 11-es számmal való egybeesések felsorolásából az alábbiak: “Osama bin Laden” (13 betű); “World Trade Center” (16 betű); “Al-Qaeda” (Laden terrorhálózatának neve, 13 betű); “The United States” (15 betű); és “(The) Taliban” (7, vagy 10 betű, ahogy kívánod). Joe Nickell, a CSICOP kutatója szerint ez a “találatok kiemelése és a cáfolatok eldobása” taktika teljesen általános az ilyen prófétikus egybeesések kiagyalói és hívői körében.

Az emberek elképesztően rosszul ítélik meg a véletlen egybeesések valószínűségeit. A Skeptical Inquirer 1998 szeptember-októberi számában Bruce Martin kitűnő cikkében – Coincidences: Remarkable or Random? (Egybeesések: Figyelemre méltó, avagy véletlen?) – foglalkozik olyan sokkoló egybeesésekkel, mint amelyek például fellelhetők a meggyilkolt John F. Kennedy és Abraham Linkoln amerikai elnökök között; annak valószínűségével, hogy bármely két embernek azonos a születésnapja; és más hasonlóan valószínűtlennek tűnő jelenségekkel.

Furcsa képek

Profi és amatőr fényképészek készítettek néhány felvételt, amelyeken állításuk szerint minden megtalálható a Sátántól az UFÓkig. Hasonló állításokat az egész világon köröztetnek. Például az alábbi kép – amelyet az Argentin szkeptikus társaság, a CAIRP továbbított a CSICOP-hoz – felirata azt állítja, hogy egy UFÓ korongot mutat a lángokban álló World Trade Center tornyok közelében.

Nos, ez valóban egy Azonosítatlan Objektum (Unidentified Object) – valószínűleg egy porszem a kamera lencséjén. Azt az értelmezést azonban, miszerint ez az objektum (amely nem-igen nagyobb egyetlen kép pixelnél) egy Azonosítatlan Repülő Objektum (Unidentified Flying Object), amely idegenek vezérlése alatt áll, a bizonyítékok igen szegény volta miatt el kell vetni. Nagyon szerencsétlenek ezek az üres állítások, mert banálissá degradálják a katasztrófát.

Mások a Sátán, vagy valamilyen démon képét vélik felfedezni a halálraítélt new yorki torony körül gomolygó füstben. A két mellékelt kép nagy nyilvánosságot kapott. A felső az Associated Press felvétele, az alsó a CNN-é.

Ezek a képek valójában a simulacra (a simulacrum egyes száma) jó példái; a kifejezés latinul hasonlóságot jelent. Ez ugyanaz az effektus, amely az embereket minduntalan arra készteti, hogy arcot lássanak a fák görcseiben, vagy állatokat a felhők alakjában. Az emberi agy folyamatosan értelmezhető mintázatokat keres – ez túlélésünket szolgáló tulajdonság. Sajnos azonban ez gyakran szinte beleerőszakol minket abba, hogy egy véletlenszerű objektumban is valamit lássunk, ugyanúgy, mint a felvételeken látható gomolygó füstben.

Más tévinformációk

2001 szeptember 19.

Egy e-mailen terjedő állítás szerint a CNN egy 1991-ben készült felvételt közölt ünneplő palesztinokról 2001 szeptember 11-én, úgy feltűntetve, hogy kelet-jeruzsálemi lakosok örvendeznek az utcákon közvetlenül a terrorista támadás után.

Valójában a CNN nézőknek bemutatott képsorok és a riport maga is mostani, ezt több hírügynökség is megerősítette. Az e-mailen terjedő pletykát részletesen követte és dokumentálja a Snopes web oldal.

Alább közöljük a méltatlankodó e-mailt, amely a CNN-t azzal vádolja, hogy régi képsorokat közölt:

Az egész világon ugyanaz a három-négy meghatározó hírforrás szolgáltatja a híreket. Egyikük – ahogy bizonyára te is tudod – a CNN. Feltételezem, hogy – akárcsak én – te is láttad a felvételeit. Különösen egy képsor keltette fel az érdeklődésemet: a palesztinok ünnepelték a bombázást [“bombing” szerepel az angol eredetiben; a fordító] az utcákon süteményt osztogatva és fura képeket vágva a kamerákba. Nos azok a képsorok 1991-ben készültek!!! A filmen a palesztinok a kuwaiti bevonulást ünneplik! Elfogadhatatlan, hogy egy olyan információs szuperhatalom, mint a CNN egy ilyen komoly esetben nem a valóságnak megfelelő képeket közöl.

[A fordító megjegyzése:]

Töredelmesen be kell vallanom, hogy az említett képsorokat nézve abban a pillanatban nekem is az jutott eszembe, hogy ezek a képek korábban készültek. Tudok másokról is, akik ugyanígy gondolták. Egyikünknek sem volt erre bizonyítékunk, és egyikünk sem az Internetről hallotta ezt a pletykát. Visszaemlékezve a tíz évvel ezelőtti közvetítésekre úgy emlékszem, hogy akkor is gyanítottunk egy esetet, amelyben feltételeztük, hogy a CNN máshol készült képekkel manipulált. Ott sem erősítette meg senki a csalás tényét, én mégis elfogadtam. Utólag visszagondolva egyik esetben sem voltam olyan kritikus, mint általában.

Hiszek a CSICOP információjának, és nagyon örülök, hogy nem történt félrevezetés. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy ezek szerint ez többekben is felmerült. Azt mutatja, hogy megingott a hivatalos hírforrásokba vetett bizalom.

[A fordító megjegyzésének vége]

Röviden összefoglalva a Snopesról származó információ a következő: Először is, az az állítás, hogy a CNN régi képsorokat használt, elfedi az igazi kérdést, hogy vajon a 2001 szeptember 11-i riport a palesztin területekről igaz volt-e, vagy sem. A Reuters, a LA Times és a Fox News mind alátámasztja a riportok valódiságát. Ezen felül a képsorok ténylegesen a szeptember 11-i terrorista támadások utáni reakciókat rögzítik. A Snopes szerint:

Eason Jordan – a CNN hírigazgatója – alátámasztotta, hogy a felvételeket a Reuters TV csapata készítette kedden Kelet-Jeruzsálemben, nem pedig az Öböl Háború során 1990-91-ben. Állítását igazolják azok a felvétel részletek, amelyben egy palesztin méltatja Osama Bin Ladent, akinek neve pedig nem-igen merülhetett fel tíz évvel ezelőtt a kuwaiti invázió, vagy felszabadítás kapcsán.

Elképzelhető, hogy az e-mail íróját az vezette félre, hogy a támadások során a CNN és más televíziós hírügynökségek olyan nem megerősített híreket közöltek, miszerint a támadásért a Demokratikus Front Palesztína Felszabadításáért nevű szervezet lenne a felelős.

A másik kétes hitelességű történet egy tűzoltóról, vagy irodai alkalmazottról, esetleg rendőrről szól, aki a hulló törmeléken lecsúszva túlélte a World Trade Center tornyok összeomlását. Ez az állítólagos szerencsés fickó a WTC első, esetleg második tornyának 71., 82., vagy 92. szintjéről zuhant le.

A történet – finoman fogalmazva – eléggé valószínűtlen. A Snopes erről szóló cikkének írói szerint kifejezi az emberek reménybe vetett hitét még akkor is, amikor bizonyos, hogy mindazok elpusztultak, akik az épületben tartózkodtak annak összeomlásakor. Szintén rámutatnak egy a New York Times-ban 2001 szeptember 13-án ismertetett valódi történetre, amely e legenda alapjául szolgálhatott. Dexter Filkins cikke elemzi a történetet, mely szerint “John McLoughlin őrmester, a Kikötői Rendőrség 21 éves veteránja csaknem 24 óra elteltével élve került elő a romhalmaz alól, miután a déli torony összeomlott körülötte”. Az őrmester az épületen kívül tartózkodott, a Trade Centert biztosította, amikor az összeomlott. Filkin idézi a zászlóaljparancsnokot: “Ez fantasztikus! El sem tudjuk képzelni, hogy élhette túl!”

Betűkészletek és őrültek

Az egyik legőrültebb e-mail kacsa a “Mai nap antiszemita rejtvénye”. Tipikus formája a következő:

A Microsoft Word szövegszerkesztőben nagy betűkkel gépeld be, hogy Q33 NY (az egyik WTC toronyba ütköző repülő járatszáma). Ezután növeld a betűméretet 26-osra, majd változtasd a betűtípust Wingdings-ra.

Nos, ha nem próbálta ki maga, akkor ime, így néz ki! Begépeli, hogy…

Ha átváltoztatja a TrueType betűtípust Wingdings-re, a következőt kapja:

Rejtvény, vagy sem, a Q33 NY az egyik eltérített repülőgépnek sem a járatszáma. A tényleges járatszámok a következők: AA11, AA77, UA93 és UA175.

Ez az e-mail nagyon elterjedtnek tűnik. A CSICOP-ot Ausztráliából, Kanadából, Németországból, Olaszországból, Nagy Britanniából és persze az Egyesült Államokból is értesítették erről. Köszönet illeti az alábbi személyeket e kacsa ismertetéséért: Derek Bauer, Alberto Lentati, Dr. Leighton Pritchard, Hartmut Samtleben és mások.

X-Aknák - az igazság nem odaát van!