Nem veszélyes vakcinált ember közelében tartózkodni!

Többször kapok olyan kritikát, hogy túlzott hülyeségekkel foglalkozom. De hát egy Szkeptikus Társasági tagnak – egy akadémiai tag kutatóval ellentétben – épp az a feladata, hogy platformot nyújtson nagyon vitatott, de a publikumot igenis érdeklő, foglalkoztató kérdéseknek. Pont azért, hogy valamit tudjon tenni a tévhitek tisztázásáért.

Íme egy újabb ilyen mítosz, miszerint a vakcinált emberek veszélyt jelentenek a közelükben tartózkodó nem vakcináltakra. Marginális bolondság, amivel nem kellene foglalkoznunk sem? A The New York Times szerkesztői úgy gondolták, hogy érdemes a cáfolat céljából foglalkozni azzal az állítással, miszerint “a menstuációs ciklus megzavarásával és vetéléssel járhat oltott ember közelében tartózkodni” (being near someone who has received a vaccine can disrupt a woman’s menstrual cycle or cause a miscarriage):

No, other people’s Covid vaccines can’t disrupt your menstrual cycle

Magam is kételkedtem, hogy nálunk ez okozhat problémát. Mindaddig, amíg a mai nap egyik lányom jelezte, hogy egy (optimistán) július végére tervezett összejövetelükhöz szervezett szállásfoglalásnak mi lett a sorsa. Nyilván gondolt rá, hogy esetleg az egész programot törölni kell a vírushelyzet miatt, de nem ez volt a probléma. A szállást bérbeadó visszakérdezett, hogy kaptak-e a leendő vendégek a modern oltásokból? Lányom számára nem volt nyilvánvaló, hogy mit jelent a “modern” jelző, mindenesetre visszaválaszolta, hogy már most is vakcináltak a legtöbben, és akkorra biztos mindenki az lesz. Erre jött a végleges válasz, hogy nagyon sajnálják, de nem tudják a már egyeztetett szálláshelyet biztosítani, és jelezték, hogy a környéken sem érdemes próbálkozniuk.

Többször el kellett ovasnunk a levelezést, hogy biztosak legyünk benne, hogy nincs félreértés. De nem! Az már feltűnt az egyeztetések során, hogy a tulajdonosok nem hordtak maszkot, és a lányoméknak is jelezték, hogy nyugodtan vegyék le, ez az egész vírusmizéria csak becsapás. De akkor még nem derül ki, hogy ez a szállás vakcináltaknak nem kiadó. Nyilván mert veszélyt jelentenek.

Szóval igenis, itt van ez a marginálisnak gondolt probléma az életünkben. És mi szkeptikusok elgondolkodhatunk azon, hogy miért is alakul ki ez a még vakcinációellenességnél is megdöbbentőbb hiedelem. Úgy gondolom, hogy legalább két oka lehet a dolognak:

  1. A mai közösségi média és társadalmi viszonyok nagyon kedveznek a vélemények polarizálódásának, radikalizálódásának. Ami esetleg kezdetben csak – akár jogos – bizalmatlanságnak indult, az fokozatosan vakcináció ellenességgé, majd a vakcináltak ellenségként, veszélyforrásként kikiáltásává alakult.
  2. Most a Google-ban (egyelőre sikertelenül) keresgélve további magyar példákra, azt látom, hogy a keresésemre csupa ilyen cím jön elő: “Fertőzhet-e, akit már beoltottak?”. A mai polarizált helyzetben könnyen lehet, hogy akik már eleve vakcina ellenesek voltak, azok félreértik ezeket a címeket. Ugye, magyaráznom sem kell, hogyan. Magam is ledöbbentem, amikor megjelentek a keresőben ezek a címek, és beletellett pár másodpercbe, amíg rájöttem, hogy ez nem azt jelenti, amire keresni akartam. A még álmosak kedvéért ugyebár ezek a cikkek azon lamentálnak, hogy vajon akiket beoltottak, azok megkaphatják-e a fertőzést, és akár tünetek nélkül továbbadhatják-e a fertőzést másoknak. Tehát nem arról, hogy az oltás miatt válnának veszélyessé.

Mi a tanulság? Az, hogy egy szkeptikus közösségnek bizony figyelni kell mindenféle hiedelemre, akármilyen marginálisnak és hihetetlennek is tűnnek. Persze érdemes elgondolkodni azon, hogy hogyan kezeljük, de simán negligálni ezeket nem érdemes.

És aki most a megtévesztettek lehülyézésével fog kommentelni, az megintcsak nem érti, hogy mi is a feladata a szkeptikusoknak!

X-Aknák - az igazság nem odaát van!