Választás 2018 – tudnivalók, gondolatok

Tegnap felesküdtem az Alaptörvényre, mivel csak így válhattam a szavazatszámláló bizottság (SzSzB) tagjává. Érdekelne, hogy hány embernek voltak csuriban az ujjai közben.

Minden választási körzetben legalább 3 fős szavazatszámláló bizottság, plusz egy jegyző fogja segíteni a választásokat. Ez a három tag az úgynevezett “választott” tag, akiket hivatalból küldenek ki. Ezen kívül a választásokon részt vevő pártok körzetenként maximum 2-2 személyt delegálhatnak maguk is a bizottságba. Ezzel általában összesen 7-8 fős bizottságok szoktak kialakulni.

Aki belém akar kötni, az még vasárnap 6 óra előtt tegye, mert utána este 7-ig hivatalos személynek fogok minősülni, és ugye akkor más a zaklatás megítélése 🙂

Visszalépések

Látjuk, hogy számos választókerületben visszalépések történnek a pártok közti egyeztetések következtében. Ilyenkor gyakran a visszalépő jelölt, illetve pártja be is jelenti, hogy ki javára lép vissza, és ennek nyilván fontos szerepe van a választók döntésének befolyásolásában. Egy jelölt akármikor visszaléphet, ad abszurdum akár vasárnap délután négykor is, bár annak igen kevés hatása lenne. Ha még szombat estig hivatalosan megtörténik a bejelentés (ez nem újságcikket jelent, hanem hivatalos procedurát), akkor mi a körzeti bizottságokban ezt az információt ugyanúgy meg fogjuk kapni szavazókör-nyitás előtt, mint ha a jelölt korábban lépett volna vissza. A jelöltek nevét – függetlenül visszalépésük időpontjától – lehúzzuk az egyéni szavazólapról, amikor azt frissen lepecsételve átnyújtjuk. Ha vasárnap lép vissza a jelölt, akkor ezt már nem tesszük meg, bár ha erre utaló iránymutatást kapunk napközben a Választási Bizottságtól, akkor még ez is megtörténhet. Azért kíváncsian várom, hogy a mostani helyzet miatti igen sok visszalépés, ezért lehúzás miatt milyen konfliktusaink lesznek a szavazókkal. Lehet, hogy többen – hibásan – csalást fognak sejteni és palávert csapnak. Majd meglátjuk!

Szavazólapok

Általában minden választó két szavazólapot kap. Az egyiken választhat a kerületi független és pártok által támogatott jelöltek közül, a másikon pártokra, pártszövetségekre szavaz. Vannak, akik pártlista helyett nemzetiségi jelöltre szavaznak, mások meg csak listára. De még olyan faramuci helyzet is lehet, hogy valaki már szavazott (külföldön levélben) listára a napokban, aztán bejelentkezik valahova és ott megjelenve már csak egyéni jelöltre szavazhat. Ezek ritka esetek, remélem, nem fognak gondot okozni! Azért nagyon oda kell figyelnie mindenkinek, nem is elsősorban a csalások, hanem a tévedések miatt. Fontos, hogy a szavazó előtt legyenek lepecsételve a szavazólapok azok átadásakor (kivéve mozgóurnás szavazáskor), és hogy a szavazó is ellenőrizze le, hogy nem kapott e véletlen összeragadva két példányt. A bizottsági tagok rémálma, ha az urnabontáskor este több szavazólapot találnak az urnában, mint ahány szavazó megjelent. Kevesebb lehet, mert ugye vannak, akik elfelejtik bedobni, vagy szuvenírként hazaviszik. Ha több van mondjuk kettővel, akkor a lap típusától függően minden egyéni jelölttől vagy pártlistától annyi szavazatot le kell vonni, ahány plusz lap volt. Ez garantáltan másfél órás plusz munkát jelentene nekünk este tíz körül.

Szavazatszámláló bizottságok

Zuglóban tegnap volt a központi eligazítás és eskütétel a pártdelegált bizottsági tagoknak. Én azért izgalmasnak és fontosnak tartom, hogy egy ilyen folyamatban részt veszek. Egyrészt érdekes látni, hogy azért ez egy bonyolult folyamat még a mi szintünkön is. Mennyi mindenre kell figyelni, hogyan kell együttműködni, mi minden történhet stb. Működtetünk egy demokráciákban fontos procedurát. Ezért is elszomorító, hogy milyen kevés pártdelegált volt. Ehhez egyébként nem kell elkötelezett párttagnak lenned. Jelentkezel valamelyik pártnál, hogy lennél SzSzB tag, és ha nem látnak ebben magukra nézve rizikót, akkor örömmel fogadnak. Nyilván azért a bizottságban a többiek tudni fogják rólad, hogy melyik párt delegált, ezért logikus hogy azt a pártot képviseld, amelyikkel szimpatizálsz valamennyire, de ez valójában nem sokat számít. Az SzSzB tag hivatalosan nem a pártot képviseli, hanem a civil kontrollt. Nekem eddig még semmi bajom nem volt más tagokkal. Egyébként az érkező szavazók meg egyáltalán nem fogják tudni, hogy melyik párt delegált téged, sőt azt sem, hogy párt delegált vagy-e vagy hivatalos “választott” tag. És ahogy már többször írtam, nem árt néha kitörni a buborékunkból és bele látni, hogy hogyan működik a világ szűkebb könrnyezetünkön túl.

Hivatalos információk

Én általában izgatottan figyelem a választások eredményét. Napközben is tájékozódom és urnazárás után is gyakran nézem, hogy milyen új információ elérhető. Jó tudni, hogy a hivatalos weboldalon egészen a körzetekig lebontva meg tudod nézni, hogy hol hogyan szavaztak az emberek: Országgyűlési képviselők választása 2018. Ez az oldal idén teljesen megújult, és nekem most roppant lassan működik. Lehet vele gond, ha majd tényleg sokan nézik.

Fiatalok

Szóval elszomorít, hogy milyen alacsony a civil részvétel a választások lebonyolításában, és, hogy ezen belül is milyen alacsony a fiatalok aránya. Sok-sok nyudíjas korú működteti civil szinten azt, ami a demokráciából maradt. A többieknek csak az interneten nagy a szájuk? Attól félek, hogy ez utal arra is, hogy a fiatalok mennyire gondolják komolyan a választást. Látjuk, hogy Nagy-Britanniában is ki vannak akadva a fiatalok, hogy az idősek kiszavazták az országot Európából, miközben az látszik, hogy a sorsdöntő szavazáson nagyon alacsony volt a fiatalok részaránya. Hát basszus, tessék már tenni a célokért valamit társadalmi, civil szinten is!

X-Aknák - az igazság nem odaát van!