Miért nincs ábrázolva a Google térképen a Déli-Sark?

Egy összeesküvés-elmélet hívőket tömörítő Facebook oldalon tette fel valaki a kérdést: “Szeretném megkérdezni tőletek, hogy a Google Mapsen miért nincsenek publikálva a pólusok?”

Nos, tényleg nincsenek ábrázolva, és ez mindjárt gyanús azoknak, akik szerint a világot valóban vezető árnyékhatalom itt helyezte el bevetésirányító központját, esetleg itt van a szintén minket irányító földönkívüliek bázisa.

Itt azonban nem ilyesmiről van szó! Egy gömböt (mint a Föld) igen nehéz síkban ábrázolni. Többféle módszer van. Az egyik arra van optimalizálva, hogy az egyforma területek mindenhol egyforma nagyságúnak látsszanak, a másikban a szögeket, irányokat optimalizálják stb. A Google Maps az úgynevezett Mercator “vetítés” egyik változatát alkalmazza, amelyen az északi és a déli pólusok egy pont helyett egy vonalat alkotnak:

Mivel ilyen módon a sarkok igen furán néznének ki és térképészetileg használhatatlanok lennének, ezért kb. az északi és a déli szélesség 85. fokánál (a sarkok a 90. fokon vannak) a térképet levágják.

A Google Earth program (Ami Google Maps letölthető változata) viszont az úgynevezett ortografikus projekcióhoz nagyon hasonló vetítést alkalmaz, ezért azon pontként jelennek meg a pólusok, és természetesen meg is tekinthetők.

Összeesküvésre itt nem kell gyanakodni 🙂

 

 

 

X-Aknák - az igazság nem odaát van!