ObamaCare – reménysugár?

Reménykedésre ad okot, hogy az amerikai Affordable Care Act (ACA, népies nevén “ObamaCare”) totális, gyakorlatilag helyettesítés nélküli megsemmisítése helyett a Republikánusok mintha elkezdték volna keresni a lehetőséget, hogy akár a Demokratákkal együttműködve (úgynevezett “bipartizanship”) inkább az ACA ismert és elismert hiányosságainak kiküszöbölése irányába mozduljanak el.

Márciusban írtam kicsit részletesebben az ACA három pilléréről:

  1. a megkülönböztetés tiltása
  2. a kötelező részvétel (“mandate”)
  3. a rászorultak támogatása (“subsidy”)

Nem lehetetlen, de elég nehéz e három elvi pillért támadni, illetve valami jobb elvi alapot felvázolni. Ez egyértelműen nem sikerült a Republikánusoknak (szerintem sose volt egységes, kidolgozott tervük erre). Bármilyen próbálkozásuk csak egyik vagy mindegyik pillér megsemmisítésére (“repeal”) vonatkozott, ami viszont érthető népi ellenállásba ütközött.

A legutóbbi kongresszusi próbálkozás Trump destruktív “véreztessük ki az ACA-t és ha összeomlik, akkor majd jönnek hozzánk könyörögni” stratégiájával szemben éppenhogy nem a három elvi alappillér ellen menne. Demokrata és elemzői körökben is elismert problémák, hiányosságok vannak az elvi alapok megvalósításának részleteivel kapcsolatban. Az Obama kormány az elvek megvalósításához bonyolult törvényeket, szabályzókat léptetett életbe. Ezek a “játékszabályok” azonban nem minden téren járultak hozzá eléggé az alapelvek megvalósulásához. A résztvevő üzleti alapon működő szervezetek megtalálták azok gyengeségeit, és gyakran a törvényhozó eredeti szándékával nem igazán megyegyező irányú megoldásokat hoztak létre. Ezen hibák kijavítása mindkét párt – és természetesen a köz – érdeke is lehetne.

Úgy tűnik, hogy ez irányba mozdulna a kongresszus Trump ellenében. Szeptemberben előkészítenének olyan javaslatokat – remélhetőleg akár Demokrata támogatással), amely elsősorban a 3/ pillér (állami támogatás, “subsidy”) megvalósításának hibáit küszöbölné ki.

Ezen a téren már bőven lehetnek méltányolható különbségek Demokrata (szociáldemokrata) és Republikánus (konzervatív-libertariánus) értékítéleti alapon. Emiatt sem vehető biztosra, hogy teljes egyetértést lehetne elérni a két párt között, mindenesetre egy ilyen vita már értelmes és előremutató lehetne.

Hivatkozások

X-Aknák - az igazság nem odaát van!