A civil szervezetek speciális regisztrációja

Orbán már 2014. decemberében felvetette a külföldi támogatásban részesülő civil szervezetek speciális regisztrációjának tervét. Először tán a Bloomberg-nek nyilatkozott erről, akkor, amikor az illiberális demokrácia volt a fő téma. Akkor a Norvég Alap által támogatott társaságok, mint például az Ökotárs alapítvány voltak a fő célpont.

Most úgy tűnik, hogy tényleg belevágnak a törvény bevezetésébe. Orbánék akkor és most is arra hivatkoztak, hogy mindez egyáltalán nem példa nélküli, hiszen az USA-ban is van ilyen törvény és kötelezettség. Érdemes azonban megvizsgálni, hogy melyik törvényre hivatkoznak: Foreign Agents Registration Act (FARA).

A törvény ismertetését olvasva azonban nagyon úgy tűnik, hogy az Ökotárs Alapítvány, a Helsinki Bizottság vagy akár a CEU semmiképpen sem esne ezen törvény hatálya alá. Valószínűleg az amerikai szakértők igen meglepődnek, amikor erről az összehasonlításról, példálózásról hallanak.

A törvénytervezetet támogató polgártársaim valószínűleg azzal érvelnek, hogy ha ezen szervezeteknek nincsen semmi rejtegetni valójuk, akkor miért félnek egy ilyen regisztrációtól. Ez egy jó kérdés, nem hiszem, hogy túl egyszerű lenne rá a válasz! Mindenesetre tudni kell, hogy ezen szervezetek pénzügyi háttere már a most érvényben levő jogszabályok alapján is teljesen ismert a hatóságok részére, és a legtöbb ilyen szervezet valamilyen formában az elszámolását a publikum fele is megjeleníti. Egy FARA jellegű regisztráció viszont azt sugallná a közvélemény fele – ezen szervezetek esetében minden bizonnyal hamisan -, mintha e szervezetek politikai lobbitevékenységet folytatnának. Márpedig nem ezt teszik. A “politikai lobbitevékenység” kifejezés laikus értelmezésén bizonyosan lehetne vitatkozni, de egyértelmű, hogy több olyan szervezet is az új jogszabály hatálya alá kerülne, amelyek esetében senki sem gondolná, hogy külföldi irányítású lobbisták (hallottam matematikusok szervezetéről, amely szintén kap a határérték feletti éves külföldi támogatást). A precíz amerikai definíció szerint viszont a fentebb említett egyik szervezet sem esne a FARA hatálya alá. Az új magyar törvény viszont vonatkozna rájuk és ezáltal hamis fényben tüntetné fel őket.

Mindezeket figyelembe véve én úgy látom, hogy a hivatkozás a hibás logikai érvelések egy ismert fajtája lenne (irreleváns érv), ha nem tudatosan, nem a valós tények ismeretében tennék. Így azonban egyszerűen a polgárok megtévesztése.

X-Aknák - az igazság nem odaát van!