Napéjegyenlőség?

Március 20-ra esik a napéjegyenlőség mindig/mindenhol? Olyan bonyolult ez az “egyszerű” Nap-Föld geometria meg az időzónásdi, hogy most bele se akarok gondolni. Foglalkozzunk egyszerűbb dolgokkal!

Ma egyenlő hosszú a nappal és az éjszaka?

Na jó, ma (és akkor ez is egyszerűsítés) tölt a napkorong középpontja innen nézve ugyanannyi időt a horizon felett és alatt. De a “nappal” definíciója nem a napkorong közepének láthatóságára, hanem a napkorong általános láthatóságára vonatkozik. A napkeltét és a napnyugtát is a korong láthatóságának első illetve utolsó másodpercével definiálják. Azaz a napkorong felső pereme a mérvadó. Tavaszi napéjegyenlőség napján tehát a nappal már hosszabb, mint az éjszaka (Budapesten kb. 9 perccel). Ezen a szélességi fokon március 18-án volt az első hosszabb nappal mint éjszaka (2 perccel), az előző nap még az éjszaka volt 1 perccel hosszabb.

A mellékelt képen a nappal hossza e fenti definíciónak (a napkorong felső pereme, azaz a napkorong láthatósága a mérvadó) felel meg. Az éjjel kétszer négy részre van osztva. A szürkület (hajnal és alkonyat) három-három fázisból áll: polgári, navigációs és csillagászati szürkület. A maradék a valódi éjszaka. Amikor nappal és az éjszaka egyenlőségéről beszélünk, akkor a szürkületet az éjszakához csapjuk. A képen a két “ugrás” a tavaszi és őszi óraátállításból adódik.

Szóval a napéjegyenlőség dátuma nem egyezik meg a nappal és éjszaka egyenlőségének dátumával. A mai nap polgári szempontból nem igazán érdekes. Ebben a tekintetben (a nappal egyenlő hosszú az éjszakával) a tegnapelőtt volt érdekes!

Források

X-Aknák - az igazság nem odaát van!