Adjunk-e esélyt Trumpnak? – és egyéb IQ2 viták

Az InteligenceSquared vitasorozat egy érdekes kezdeményezés. Kemény, kontrollált vitákat szerveznek mindenkit érdeklő témákról. A vitában egy javaslatot (motion) tesznek, és a javaslatot támogatók és ellenzők vitáznak egymással.

A vita általában nagyon jól moderált, a műsorvezető rendre helyrerakja a helytelenül érvelőket, maszatolókat, szalmabáb érvelést használókat – mindkét oldalon. Az esetek zömében még az általam nem favorizált oldal érveit is intellektuálisnak érzem, de legalábbis megfontolásra, gondolkodásra sarkallónak.

Érdekes, bár nem feltétlen szükséges eleme a vitának annak verseny jellege. Az egyik fél egyértelműen győzni fog a közönség szavazata alapján. Azonban nem szükségszerűen az a fél győz, amelyik a több szavazatot kapja. A műsor elején és végén is megszavaztatják a közönséget arról, hogy a javaslat (motion) mellett vagy ellene vannak. Az az oldal győz, amelyik nagyobb arányban tudott a vita végére elmozdulni pozitív irányban a kiinduló szavazati számtól. Azaz a végig kisebbségben levő oldal is nyerhet, ha nagyobb számban tudott a vita során maga mellé állítani nézőket. Mivel a “nem döntés” is lehetséges, ez akár olyankor is fennállhat, ha mindkét fél pozitív irányba mozdult el.

A legfrisebb, abszolút aktuális vita (az IQ2 amerikai változatában) arról a véleményről szólt, miszerint minden előzmény és jelenlegi ismeret ellenére Trump, mint megválasztott elnök, megérdemli, hogy esélyt adjunk neki. Valóban elég védhetetlennek tűnik az az álláspont, hogy nem szabad megadni neki az esélyt. Meg aztán mit is jelenthet egy ilyen álláspont? No, erről szól a jelenlegi vita, amelynek eredményét itt most nem is írnám le, de talán nem is az a leglényegesebb, hanem a kultúrált, intellektuális vita maga. Véleményem szerint az ilyen viták segítik az árkok betemetését, a hidak építését.

Korábbi viták, amelyeket nagyon érdekesnek tartottam, például:

X-Aknák - az igazság nem odaát van!