Tudósok a “Big Replicate” zsebében

Ki ez a milliárdos, aki egymás után keresi fel nagy pénzösszegekkel az ismert meta-tudományt (tudomány a tudomány működéséről) művelő kutatókat? Mi mozgatja, honnan van a pénze?

Az elmúlt években olyan ismert tudósok kaptak jelentős összegeket kutatócsoportok felállítására a Laura and John Arnold alapítványtól, mint Ben Goldacre, Brian Nosek vagy John Ioannidis. Mindannyian azt kutatták – sokak tyúkszemére lépve -, hogy mi probléma van a mai tudományos kutatás módszertanával. Miért van olyan sok gyenge minőségű, a megismétléseken elbukó kísérleti eredmény, miért landolnak a nem kedvező eredmények dokumentumai az asztalfiókban, és mindez hogy torzítja egységes tudásunkat a környező világról?

John Arnold a hírhedt Enron energiacégnél kezdte a pályafutását és gázügyletekkel foglalkozott, méghozzá igen jól. Míg maga az Enron is végül belebukott a nagy összeroppanásba, Arnold nyereséggel jött ki belőle. Utána alapított cége is sikeresen tőzsdézett. Aztán 38 évesen – megérezve, hogy végefele közeledik a szárnyalás – váratlanul nyugdíjba vonult.

Élete első része “100%-ban a pénzcsinálásról szólt” – mondja Arnold. A mostani “100%-ban arról, hogy jót próbáljunk csinálni”.

A WIRED cikke nagyon részletesen ír Arnold különös életének mindkét részletéről: John Arnold made a fortune at Enron. Now he’s declared war on bad science

X-Aknák - az igazság nem odaát van!