A NASA elfeledett (fekete) hölgy munkatársai – filmajánló

Megnéztem a filmet: Hidden Figures (A számolás joga, 2016). Egyszerre elszomorító és felemelő. Elszomorító látni, hogy e fantasztikus emberek milyen dupla hátrányban dolgoztak a születésemet közvetlen megelőző években. Nők voltak és feketék. És felejthetetlent alkottak.

Katherine Johnson fizikus, matematikus. John Glenn, mielőtt elindult, hogy első amerikaiként megkerülje a Földet az űrben, ahhoz kötötte az indulást, hogy Johnson leellenőrzi az új IBM számtógép röppályaadatait. 2015-ben Obama elnöktől megkapta az Elnöki Szabadság Érmet. Ha minden jól megy, születésnapomon neki is gyújtok egy gyertyát. Egyet, mert pont aznap még egy év kell neki a 100-hoz.

Dorothy Vaughan matematikus 8 éve halt meg. Az első afro-amerikai csoportvezető volt a NASA-ban. A “colored computer”-eket, azaz a mindenféle számításokat végző fekete kolléganőit irányította. Az IBM számítógép bevezetésekor a Fortran programozók vezetője lett. A számítógép-programozást maga tanulta meg és tanította meg kollégáinak (mindezt a 60-as évek elején!).

Mary Jackson volt a NASA (és ezzel az USA) első afro-amerikai aeronautikai mérnöke. Későbbi éveiben a NASA-nál a nők alkalmazásáért, elismeréséért tevékenykedett. 11 éve halt meg.

X-Aknák - az igazság nem odaát van!