Nem-GMO GMO hír

Francia anti-GMO aktivisták elpusztítottak egy vetést, amelyen szerintük veszélyes növényt vetettek. Szerintük GM növényt. Csakhogy ez a repce nem GM technológiával készült, hanem valószínűleg indukált mutációval (mutation breeding). Ezt a technológiát vagy 80 éve használják. Kémiai anyagokkal vagy különféle mutagén sugárzással indukálnak mutációkat, majd az eredményt hagyományos módszerekkel szelektálják. Sokkal pontatlanabb, mint a GM technológia, vaktában lövöldöznek. Mégis vannak íg előállított növények, amelyeket bioművelésben is termesztik, és a termékeket biotermékként forgalmazzák.
 
Az aktivisták szerint ez is GM. Csakhogy a logikájuk szerint ettől kezdve szinte tényleg minden GM – beleértve egy ember gyereket is, amely hordoz olyan szerzett mutációkat, amelyek nem a szüleitől származnak. Valójában meg sem próbálnak megfogalmazni egy operatív definíciót. Ha valami nem tetszik nekik, akkor az GM, tehát tilos!
 
Valahol érződik, hogy azért nem szeretik ezt a növényt, mert ezt is arra szelektálták (a mutáltatás után), hogy rezisztens legyen egy gyomirtóra. De hát éppen ezt mondjuk: ez lehet egy jogos érv, legalábbis egy értelmes vitaalap. De ebből is látszik, hogy nem a technológiát kell ellenezni, vitatni, hanem az egyes végeredményt, felhasználási módot lehet kritizálni és kell ellenőrizni.
X-Aknák - az igazság nem odaát van!