Dekolonizálni kell a tudományt?

A “dekolonizáció” a gyarmati rendszer lebontását jelenti, s mint ilyen, nyilván vannak fontos alkalmazási területei. De mi történik, ha mindezt a tudományra is kivetítik, ráadásul egyetemeken, jelen esetben például Fokvárosban (Cape Town University, CTU, Dél-Afrika)?

A mellékelt videó a CTU Természettudományi Karának találkozása az úgynevezett “fallist” mozgalommal: Science Must Fall?

Az ilyen mozgalmak azt képviselik, hogy a társadalom ilyen vagy olyan intézményei annyira korruptak, torzultak, hogy teljesen le kell rombolni (fall down), és alapjairól újjáépíteni azokat. Jelen esetben a tudományt. Az előadó hölgy meg is magyarázza, hogy a “nyugati” tudomány miért összeférhetetlen az afrikai tudással. Először is, miért gondoljuk, hogy ha egy Newton nevezetű európai ember egyszer egy almát leesni látva földob néhány egyenletet és azt mondja, hogy az a gravitáció, akkor azt mindenhol lehet alkalmazni, még olyan helyeken is, ahol se ő nem járt, se a nevét nem ismerik. Másrészt például Afrika bizonyos részein vallják, hogy akarattal egy távoli emberre lehet villámlást küldeni. Ez viszont a nyugati tudomány szerint lehetetlen, tehát az nem kompatibilis az afrikai tudással (wisdom, knowledge). Nincs más hátra, mint teljesen eldobni a nyugati tudományt és afrikai alapon újra felépíteni.

A videó egy másik nagyon érdekes (szerintem félelmetes) eleme, ahogy a moderátor egy bekiabálóra (“nem igaz!”) reagál. Kiderül, hogy ez a rendezvény egy “biztonságos hely” (safe space) keretében történik. Egyre több helyet deklarálnak biztonságos helyként rendezvényeken, egyetemeken. Az ilyen helyeken bárki elmondhatja a véleményét, azt mindenkinek el kell fogadnia. Kritikának nincs helye, mert az megbánthatja a véleményt mondót. A bekiabálónak ezért bocsánatot kel kérnie (ez még akár OK is lehet), és ki kell jelentenie, hogy elfogadja a safe space szabályait. Mindezt egy egyetem falain belül, ahol pont a vita fontosságát kellene megtanítani.

Mondandója végén a hölgy – aki saját bevallása szerint nem természettudományt tanul – elégedetten, és ezek szerint kritizálástól biztosan mentesülve hátradől és … előveszi tabletjét, a nyugati tudomány egyik csúcstermékét, hogy sikeréről beszámoljon az interneten barátainak.

Az eseményről a The Skeptics Guide to the Universe podcastból és Steven Novella Science Is Not Colonialism című blogbejegyzéséből szereztem tudomást.

Keress rá a Google-on vagy a Youtube-on a “science must fall” illetve a “decolonize science” kifejezésekre!

X-Aknák - az igazság nem odaát van!