Intelligens civilizáció űreszköze érkezett 2002-ben Föld körüli pályára, de továbbállt

A J002E3 névre keresztelt, és azóta elég egyértelműen mesterséges objektumként azonosított test 2002. áprilisa végén érkezett a Nap irányából (a lenti ábrán a Nap balra van jó messze). Közeledvén az űr egy üres pontja (L1, azaz egyes Lagrange pont) eltérítette, majd kaotikus Föld körüli pályára állt. Egy évvel később a Nap irányába távozott, közben az üres tér mágikus L1 pontja mintha eltaszította volna magától.

A 2002. szeptemberében az amatőr csillagász Bill Yeung által felfedezett objektumról azóta csillagászati spektrográfiai megfigyelések alapján feltételezik, hogy az Apollo 12 misszió Saturn V rakétájának harmadik fokozata. A spektrográfiai vonalak passzolnak a rakéta titánium-dioxid alapú festékének színképvonalaihoz.

Az Apollo 12-t 1969. november 14-én indították Charles Conrad Jr., Richard F. Gordon, Jr. és Alan L. Bean asztronautákkal a fedélzeten. Conrad és Gordon harmadik és negyedik emberként lépett a Hold felszínére a Viharok Tengerének nevezett területen.

A Saturn V. rakéta harmadik fokozatának szerepe az volt, hogy az űrhajót Föld körüli pályáról a Holdhoz eljuttassa. Ahogy odaértek, a fokozatot leválasztották. Amikor biztonságos távolságra kerültek tőle, a földi irányítás beindította a hajtóműveket. A cél az volt, hogy a Hold mellett úgy küldjék el, hogy annak gravitációja egy parittyaművelettel kidobja a rakétafokozatot a Föld-Hold rendszerből és Nap körüli pályára állítsa. De valami hiba folytán a hajtóművek kicsit tovább működtek, mint kellett volna, így a parittyaművelet nem sikerült és a fokozat nem jutott Nap körüli pályára. 1971-ben Föld közeli pályára került, de később elveszett szem elől. 31 évvel később visszatért és a gravitáció bizarr erői hatására néhány vad kőrözés erejéig itt maradt, majd újból eltávozott. Valamikor 2040 körül várjuk vissza. A pálya ismert Föld közeli paramétereiből lehetett visszaszámolni a 2002. szeptemberében felfedezett objektum korábbi útjára, így derült fény a négy hónappal azelőtti Lagrange pont melletti eltérülésre is.

Számold össze, hány elképesztően érdekes tudományos-technológiai tény zsúfolódik egy ilyen apró hírbe!


Források:

X-Aknák - az igazság nem odaát van!