Népakarat kontra tudomány – az alternatív medicina visszatér Svájcban

2005-ben a svájci hatóságok megszüntették az alternatív gyógyászati kezelések állami támogatását a módszerek hatékonyságának bizonyítatlanságára hivatkozva. Azonban a népszavazások fellegvárának országában 2009-ben a nép kétharmada úgy voksolt, hogy evidencia ide vagy oda, de kívánja ezen módszerek közös pénzből történő szponzorálását. A hatóságok ezért kénytelenek voltak 2012-től újra támogatni e kezeléseket, de kikötötték, hogy 5 év múlva ezt újra megszüntetik, ha addig nem születnek meggyőző tudományos bizonyítékok a módszerek hatékonyságáról.

Közeledvén a határidő, a hatóságok áttekintették a helyzetet és úgy látták, hogy lehetetlen e módszerek hatékonyságát igazolni. Nem tudom, hogy a “lehetetlen” kifejezés szemantikai jelentésén mennyit vitatkozhattak, mert mintha az lett volna az eredmény, hogy az nem azt jelenti, hogy akkor tehát nem hatékonyak a módszerek, hanem hogy a tudományos módszer lenne alkalmatlan.

Ezért aztán úgy döntöttek, hogy 2017-től nemhogy továbbfolytatják e módszerek (homeopátia, holisztikus medicina, herbal medicina, akupunktúra és tradicionális kínai medicina) alkalmazásának finanszírozását, hanem egyenrangúvá teszik azok megítélését a tudományos orvoslással.


Forrás:

X-Aknák - az igazság nem odaát van!