The European Skeptics Podcast (theESP)

Az első nemzetközi európai podcast, a The European Skeptics Podcast (theESP) ötödik adása is megjelent, ezzel igazolva, hogy túllendültek a kezdeti nehézségeken, és hogy immár tényleg reménykedni lehet benne, hogy hosszú távon fennmarad ez a remek kezdeményezés.

A theESP első egy-két adásában még érezhető volt a megilletődöttség, kicsit bicegett a műsor, néhol mesterkélt volt a hangzás, de a harmadik-negyedik műsortól ennek az “amatőrségnek” már nyoma sincs, és az utolsó két műsort már annyira élveztem, hogy most, az ötödiket hallgatva eldöntöttem, a theESP a number one podcastom. Ez kerül mindig a meghallgatandó lista élére, ezzel olyan műsorokat beelőzve, mint a The Skeptics Guide to the Universe, a The Reality Podcast vagy a Radiolab.

Persze nem lehet egyből az élre ugorni minden tekintetben, sőt ez nem is feltétlen a cél. Ezzel a döntésemmel azt szeretném inkább hangsúlyozni, hogy e podcast megszületését, létét olyan fontos lépésnek tartom az európai szkepticizmus tekintetében, mint sok-sok évvel ezelőtt a kétévente megrendezésre kerülő rendszeres európai szkeptikus kongresszusok indulását. Azt is szeretném elérni, hogy minél többen hallgassák és terjesszék a műsort, írjanak a szerkesztőknek, továbbítsanak híreket rendezvényekről, eseményekről, újdonságokról Európa minél több országából.

Külön öröm, hogy a háromfős podcast vezéregyénisége, a műsor főszerkesztője barátom Pintér András, a hazai Szkeptikus Társaság egyik alelnöke, a Guerrilla Skepticism on Wikipedia project magyar csapatának vezetője. Szerepe olyan – és nem félek tőle, hogy ez most tetszeni fog neki -, mint a neves szkeptikusé, neurológus orvosé Steven Novelláé a The Skeptics Guide to the Universe podcastban.

A stáb: Pintér András, Jelena Levin és Pontus Böckman

Ahogy már az első rész megjelenése utáni köszöntőmben is írtam, a két hetente megjelenő podcast különlegessége, hogy kifejezetten európai témákat, híreket, eseményeket dolgoz fel. Minden valahogy ismerősebb, otthonosabb ezért, mint a nagynevű amerikai, ausztrál műsorokban. A negyedik epizódban Rasputinról hallhattunk érdekes információkat, történeteket, a mostaniban pedig a magyar Ködpiszkáló blog egyik cikkét ismertették, valamint arról beszéltek, hogy miért is tiltották be a 15. század elején, hogy az alkimisták aranyat és ezüstöt állítsanak elő. Az interjúk során megismerhetjük az európai országok különféle szkeptikus mozgalmait, azok vezéregyéniségeit. Rendkívül érdekes volt az előző műsorban az eddig számomra ismeretlen oroszországi mozgalomról hallani, most pedig a portugál szkeptikusok vezetőjével volt interjú, aki a múlt év végén még a nemzeti parlamenti választásokon is megmérettette magát néhány szkeptikus kollégájával együtt annak reményében, hogy bekerülhetne egy-két kritikusan gondolkodó, természettudományos ismeretekkel rendelkező ember is az országos döntéshozatalba, a politika alakításába.

Mindenkinek ajánlom a The European Skeptics Podcast​ rendszeres hallgatását!

The European Skeptics Podcast:

X-Aknák - az igazság nem odaát van!