Digitális napóra 3D-ben nyomtatva

Mindig is lelkesedtem a napórákért. Egyszer majd felállítok egyet magamnak! Az év utolsó napján egy olyan ötletre bukkantam, amely egyszerre felelevenítette a napórák iránt érzett lelkesedésemet, másrészt testközelbe hozta nekem a 3D nyomtatási technikát, amelyről már sokat hallottam, de valahogy nem tudtam “megközelíteni”.

Egy jópofa, francia akcentussal beszélő – hogy is mondjam – feltaláló egy digitális napórát mutat be videójában, amelyet bárki előállíthat, kinyomtathat egy 3D nyomtató segítségével. A napóra nem az árnyékra, hanem a speciálisan kiluggatott gnómon (a napóra pálcája) által az árnyékfoltban kivetített fénypontokra alapulva mutatja az időt. A pontokból egy digitális óra számjegyeinek megfelelően áll össze a “pontos idő”, mondjuk 20 perces bontásban.

A gnómonba ehhez rengeteg lyukat, rést kell fúrni nagyon speciális irányokban. Ez praktikusan lehetetlen volna. Itt jön a képbe a 3D nyomtató. Ne fúrjuk a lyukakat, hanem nyomtassuk lyukakkal együtt a gnómont speciális műanyagból. Erről az a vicc jut az eszembe, miszerint az ementáli sajt úgy készül, hogy veszik a lyukakat és köré öntik a sajtot.

Kiderül, hogy ma már lehet akár házi használatra is venni 3D nyomtatót, de mindenképpen lehet már elérhető áron találni 3D nyomtatási szolgáltatást – a sima (2D) nyomtatáshoz hasonlóan. Azonban kellenek a pontos 3D tervek. Ehhez letölthető egy ingyenes 3D tervező program és a digitális napóra teljes tervfájl csomagja.

Mindösszesen 5 percembe tellett installálni a programot, letölteni a terv csomagot és a programba olvasva legenerálni a terveket. Máris forgathatom minden irányba a napóra darabjait, és akár küldhetem is a nyomtatóra (vagy esetemben a nyomtató szolgáltatónak). Természetesen akár módosíthatom is a tervet. Egy viszonylag egyszerű programnyelvet használ a 3D tervező szoftver – persze nem árt egy kicsit érteni a 3D objektumok leírásához és jól jön egy kis 3D képzelőerő.

A 3D tervező program (OpenSCAD) szános példafájllal installálódik. Kezdhetünk egy egyszerű kockával, majd fokozatosan bonyolítva elérhetünk olyan komplex elemekig, mint a digitális napóra részegységei.

Alkossunk egy kockába zárt gömböt! Ennek a kódja az OpenSCAD programban:

$fn=200;
difference() {
cube(100, center=true);
sphere(60);
}
sphere(50);

Vagy egy átlukasztgatott kocka:

translate([-50,-50,-50]){
difference() {
color([1,0,0]) cube([100,100,100]);
for(x=[10:20:90], y=[10:20:90]) {
translate([x,y,50]) cylinder(r=6, h=200, center=true, $fn=100);
}
}
}

Most éreztem meg, hogy tényleg közel az idő, amikor kütyüjeink, háztatartási eszközeink, berendezéseink eltört részeinek kicseréléséhez nem magát a cseredarabot vesszük majd meg a gyártó cégtől, hanem a részegység tervét töltjük le és egyszerűen kinyomtatjuk a pótalkatrészt.


Források:

X-Aknák - az igazság nem odaát van!