Ez egy európai nő – mondanánk

És szerintem ezt is mondjuk, nem belegondolva, hogy ő arab, gondolom muszlim, egyébként pedig a jordán királyné. Beszédet mondott a a római La Sapienza egyetemen, amikor a tiszteletbeli doktori címet átvette.

Az ember szeretne reménykedni, amikor egy ilyen beszédet hall. Éles kontrasztban van a tévéinkben most közvetített intoleráns állami propaganda reklámokkal. De nem tudok nem belegondolni, hogy az ilyen “európai” gondolkodás vajon leszivárog-e a királyi körökből a lakosság fele? Hogy a szavakon kívül hogyan vesznek részt as ISIS, a vallási fanatizmus elleni küzdelemben? Lehet, hogy megteszik a magukét, de ezt mi nem látjuk, nem hallunk róla.

A lényeg, hogy ha ők személyesen ezt komolyan gondolják – és ebben nem igazán kételkedem -, akkor ha ez a szemlélet megjelenne arányosan a “plebs” gondolkodásában is, akkor nem lehetne baj az együttéléssel. Jó lenne tudni, hogy az átlag jordán ember hogyan viszonyul Európához, az európaiakhoz, hozzánk! Egy pozitív élmény erősíthetné azt a motoszkáló érzést, hogy itt tényleg nem a vallásbeli különbségekről van szó, hanem a szegénységről, a nyomorról, amely bármilyen országban, bármilyen vallási körülmények közt radikalizálódást vált ki, a másik oldalon meg félelmet és elszigetelődést.

A házasodása előtt a Citibanknál és az Applenél dolgozó királyné igen aktív a szociális médiában: Youtube, Facebook, Twitter.

Jordánia egyébként alkotmányos monarchia. 1988-ban formálisan is lemondott minden a Jordán folyótól nyugatra eső területtel kapcsolatos területi igényéről és 1994-ben békét kötött Izraellel.

A beszéd magyar fordítását a Lemon.hu oldalon olvashatjuk: Jordán királyné: A terroristáknál van a világ leghatásosabb tömegpusztító fegyvere.

X-Aknák - az igazság nem odaát van!