Definíció: A GMO az, amitől az emberek félnek

Nathanael Johnson, az “All natural” című könyv írója, akinek számos élelmiszerekkel, táplálkozással kapcsolatos cikke jelenik meg, érdekes cikket közölt Gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy mi is a ‘GMO’ címmel. Az író nagyon közérthetően magyarázza el a különféle definíciókat; hogy melyiket használja az USA törvénykezés, melyiket az EU stb. Közben rámutat mindegyik definíció hibájára.

Következtetése az, hogy a “GMO” fogalom egy kulturális kategória, amelyet csak ebből a szemszögből lehet értelmezni. “Talán a GMO legjobb definíciója szociális és kontextusfüggő: Olyan módon létrehozott élőlény, amely az embereket félelemmel tölti el”. Rámutat, hogy valaha a sima keresztbeporzásos nemesítéstől is hasonlóan féltek az emberek, azt mondva, hogy Istent játszanak a termesztők. Ha mára nem szoktak volna hozzá, ma ezeket a virágokat és egyéb növényeket is simán GMO-ként kategorizálnák.

Nathanael Johnson: All natural (2015)

 

A cikk nem foglal állást a tekintetben, hogy a “GMO” hasznos-e vagy káros. Épp arról szól, hogy ebben a formában a kérdés – a fentiek miatt – valószínűleg rosszul van feltéve.

X-Aknák - az igazság nem odaát van!