A valódi Scully ügynök – Joe Nickell

Joe Nickell, amerikai szkeptikus, a paranormális jelenségek kutatója, a Committee for Skeptical Inquiry (CSI) tagja. Többen az igazi Skully-nak nevezik. Dana Scully ugyebár az X-Akták TV sorozat egyik FBI ügynöke, aki a “Hinni akarok!” hitvallású Fox Mulder ügynöktársával ellentétben a rációt, a szkepticizmust képviselte. Nickell fantasztikus mélységben ismer számos áltudományos, paranormális, ezoterikus témakört, és hihetetlenül jó mesélő. Nyitottan áll minden állításhoz, és megnyerő, barátságos modora miatt jól szót ért vitapartnereivel is. Számos komoly kutatást, vizsgálatot végzett a Nasca vonalak készítésétől kezdve az ufójelenségekig. Ez utóbbi téma kapcsán készített vele a népszerű Vice portál egy dokumentumfilmet: Az igazi X-Akták (Vice dokumentumfilm, 19 perc, angol).

A filmben más ismert szkeptikus és “ufószakértő” mellett megjelenik például Seth Sostak amerikai csillagász, a SETI kutatóközpont igazgatója, a “Big Picture Science” (korábban “Are We Alone?”) podcast egyik műsorvezetője. És megjelenik egy fából készült pénzérme, egy “wooden nickel” is amelyből én is becses emlékként őrzök egy példányt.

Öt évvel ezelőtt, amikor Budapesten szerveztük a 14. Európai Szkeptikus Kongresszust, meghívtuk Joe Nickellt előadónak, és ezzel kapcsolatban volt szerencsém néhány napon keresztül kísérgetni őt szerte az országban. Feledhetetlen élmény volt mindannyiunknak – őt is beleértve. Beszéltünk a helyszínen az Attila domb tulajdonosával; meglátogattuk a legismertebb hazai pszí kutatóintézetet; a legjobban menő ezoterikus betelefonáló TV műsorok stúdióját; majdnem bajba keveredtünk, amikor egy kitalált halott rokonunkkal létesítettünk kapcsolatot egy ismert médium segítségével egy gyanús környéken levő bérház kis lakásában és felkutattuk Nickel egyik példaképe, a híres bűvész és szkeptikus Harry Houdini jelöletlen budapesti szülőházát.

Egy ilyen úton az autómban ülve kapta elő Joe Nickell az egyik “wooden nickel” fa érméjét egy kis bűvésztrükkre, pont úgy, ahogy a fenti film ötödik percében is teszi. Nickell több híres szkeptikushoz hasonlóan gyakorló bűvészként is tevékenykedett. Ez a képessége, ismerete segíti ők a kutatások során felismerni az esetleges szádékos csalásokat vagy akaratlan tévedéseket. A trükk után emlékbe kaptam a fából készül pénzdarabot. Nickell elmesélte, hogy az ő saját nevére készített pénzdarabjához hasonló fa pénzeket a nagy amerikai recesszió idején tényleg használtak egy ideig, de részint ettől függetlenül létezik egy amerikai mondás is: “Don’t take any wooden nickels” (szabadon fordítva “Óvakodj a hamis pénzérméktől!”), amely egy figyelmeztetés, hogy valaki állítását, üzletét kellő szkepticizmussal kezeljük.

X-Aknák - az igazság nem odaát van!