A négy dimenziós USB csatlakozó

Nem emlékszem pontosan hogy melyik barátom jegyezte meg nemrég, hogy a telefonok USB csatlakozója eggyel több dimenziós, mint ahogy gondolnánk, de nagyon igaza van. Egy szimpla dugószerű csatlakozót egyféleképpen lehet próbálni bedugni (aztán vagy sikerül, vagy nem). Egy USB/VGA/HDDMI típusú csatlakozót elvileg kétféleképpen lehet próbálni. Megpróbálod imígy, ha nem megy be, akkor átfordítod és amúgy. 50% az esélyed, hogy elsőre sikerül. Azonban az USB mégse illik ebbe a csoportba. Ott sikerülhet elsőre, megfordítva másodszorra, vagy újra meg(vissza)fordítva harmadszorra. Ez arra utal, hogy az USB csatlakozó a VGA vagy HDDMI csatlakozókhoz képest egyel magasabb dimenziós kiépítésű.

Matematikus ismerőseimre bíznám annak megfogalmazását, hogy akkor most az USB csatlakozót 2, 3 vagy esetleg 4 dimenziósnak kell-e tekinteni. Laikusan azt mondanám, hogy akkor ez a 4 dimenziós test, mivel a harmadszori próbálkozásnál láthatóan egy olyan transzformációt hajtok végre, amely a mi 3D terünkben visszaadja az első próbálkozás pozícióját, de valójában nyilvánvalóan valami felsőbb dimenzióban mégis változás történik, hiszen immáron végre bedugható a kábel.

És akkor Gugli barátunkat megkérdezve kiderül, hogy ez már másnak is eszébe jutott.

FRISSÍTÉS: mivel volt egy pár félreértés, ezért jelzem, hogy mindez főleg poén (de az USB csati tényleg állandóan megtréfál, és láthatóan nem csak engem)

X-Aknák - az igazság nem odaát van!