Homeopátia és a Brit Alsóház Tudományos Bizottsága (2009-2010)

Az ausztrál egészségügyi hatóságok több éves tudományos összesítő kutatása a homeopátia szemportjából lesújtó eredménnyel zárt. Egy betegség esetén sem lehetett igazolni, hogy a homeopátia hatása klinikailag értékelhető lenne. Mindez nem meglepő. Amellett, hogy a modern fizikai, kémiai és biológiai ismeretek birtokában nem is számítunk arra, hogy a homeopátia működne, már eddig is számos felmérés volt, amely a homeopátia bizonyítékaival foglalkozott. Mindezek összessége nem jelzett más végeredményt, mint most az ausztrál hatóságoké.

Ezen vizsgálatok közül is kiemelkedik a Brit Parlament Alsóháza Tudományos Bizottsági meghallgatása homeopátia témakörben. Az Evidence Check (Bizonyíték felmérés) munkasorozat keretében került sor a homeopátiára 2009-2010-ben. Minderről már írtunk akkor, de nem árt a mostani fejlemények fényében emlékeztetni arra, hogy az ausztrál vizsgálati eredmény egyáltalán nem egy elszigetelt, szélsőséges vélemény, hanem éppenséggel a tudományos konszenzust képviseli. Már csak azért is, mert a homeopaták láthatóan próbálják csökkenteni az ausztrálok több évnyi munkájának jelentőségét.

A négy évvel ezelőtti brit vizsgálat teljes anyaga, jegyzőkönyvei, videófelvételei megtalálhatók az interneten. A bizottság végül azt javasolta a kormányának, hogy szüntesse be a homeopátiás szerek támogatását és regisztrálását. Még azt is megállapította, hogy felesleges több állami pénzt fektetni a homeopátia kutatásába, mivel nem kecsegtet semmi hasznos eredménnyel. Az már nem rajtuk múlott, hogy a Parlament – lényegében a homeopátia népszerűségére (!) hivatkozva – nem lépett.

Az alábbiakban az első meghallgatás két részletének lefordított jegyzőkönyvét mutatjuk, mert ez nagyon sokat elárul a homeopátiás cikkeket forgalmazók és gyártók tudományhoz való hozzáállásáról és cinizmusáról. Az első részletben a levezető elnök Mr Paul Bennettet, az egyik legnagyobb gyógyszerészeti és szépségápolási cikkeket forgalmazó cég, a Boots minőségbiztosítási igazgatóját kérdezi. Rögtön utána Robert Wilson, a Homeopátiás Gyógyszergyártók Brit Szervezetének (British Association of Homeopathic Manufacturers) elnöke kerül sorra.

Ülésvezető: … Önök tehát homeopátiás szereket gyártanak és forgalmaznak. E szerek hatása több, mint placébó? Röviden válaszoljon kérem!
Mr. Bennett: Elnézést, de előszöris korrigálnom kell Önt. Nem gyártunk termékeket.
Ülésvezető: De árulják ezeket, ugye?
Mr. Bennett: Igen, áruljuk.
Ülésvezető: Szóval árulják.
Mr. Bennett: Igen, áruljuk és ténylegesen nagy a fogyasztói igény ezekre a termékekre.
Ülésvezető: Nem ezt kérdeztem. Azt kérdeztem, hogy van-e a placébón túli hatásuk?
Mr. Bennett: Nem áll rendelkezésemre olyan bizonyíték, amely azt valószínűsítené, hogy hatásosak, és mi nagyon keressük ezeket a bizonyítékokat, tehát nem tudok igen vagy nem választ adni a kérdésére.
Ülésvezető: Önök árusítják, de ön nem gondolja, hogy hatásosak?
Mr. Bennett: Számunkra ez a vevők választási lehetőségének kérdése. A vevőink nagy része ténylegesen azt hiszi, hogy hatásosak, és hát regisztrált orvosi termékek, tehát szerintem helyes, hogy elérhetővé tesszük ezeket.
Ülésvezető: De Önök a cégben nem gondolják, hogy ezek hatásosak?
Mr. Bennett: Azt sem gondoljuk, hogy hatástalanok. Ez bizonyítékok kérdése.

A brit híradásokban mindez ilyen címekkel jelent meg másnap, 2009. november 26-án:

Az üléslevezető ezek után Wilsonhoz fordul:

Ülésvezető: Robert, mi ezzel kapcsolatban az Ön álláspontja? Önök gyártók.
Mr. Wilson: Igen, gyártók vagyunk, és az Egyesült Királyság gyártóinak 95 százalékát képviselem. Természetesen mi úgy gondoljuk, hogy erősek a homeopátiás szerek hatásosságával kapcsolatos érvek. Ez egy erősen növekvő iparág. Kétszáz éve létezik és azt hiszem érdemes megemlíteni, hogy Franciaországban ez egy 400 millió eurós üzlet, és Németországban hasonló.
Ülésvezető: Csakúgy, mint a prostítúció. Mindez nem jelenti azt, hogy helyes is, nem? A kérdésem Önhöz Robert, hogy van-e a placébón túli hatása?
Mr. Wilson: Természetesen van a placébón túli hatása.
Ülésvezető: Természetesen van. Kőkemény bizonyítékai vannak ennek bizonyítására?
Mr. Wilson: Sok vizsgálatunk van, amely a homeopátiás szerek erős hatásosságát mutatja.
Ülésvezető: Miért nem adják akkor oda ezeket a bizonyítékokat a Bootsnak?
Mr. Wilson: Odaadjuk nekik.
Ülésvezető: Akkor miért nem hisznek ők Önöknek?
Mr. Wilson: Hisznek nekünk.
Ülésvezető: Épp az előbb mondta, hogy nem.
Mr. Wilson: Nem mondták.
Ülésvezető: Azt mondta, se nem hisz, se nem nem hisz.
Mr. Wilson: Nem kérdezett minket konkrétan a homeopátiás szerek hatékonyságáról. A Boots egy nagyon fontos viszonteladó; nagy mennyiségben adnak el ilyen terméket. Önnek fel kellene tennie a kérdést, hogy ha ezek a termékek nem hatásosabbak, mint a placébó, akkor az emberek vajon miért vásárolják? Ettől függetlenül is vannak…
Ülésvezető: Ezt ugye nem gondolta komolyan? Komoly érv volt ez?
Mr. Wilson: Igen, én úgy gondolom, bizonyos, hogy az emberek azért vásárolják ezeket a termékeket, mert működnek számukra.
Ülésvezető: Mert működnek számukra?
Mr. Wilson: Igen.
Ülésvezető: Annak ellenére, hogy nincs bizonyíték?
Mr. Wilson: Rengeteg bizonyíték van.

Amikor tehát most a homeopaták legyintenek az ausztrál szisztematikus elemzés eredményeire, akkor ne feledjük, hogy a tudományos konszenzusra legyintenek. És ne felejtsük, hogy bizony ez üzlet, és a “fogyasztók választási lehetősége”, meg az “üzlet nagysága” könnyen eltántorít az igazság keresésétől, a természet valódi megismerésének igényétől.

Források:

X-Aknák - az igazság nem odaát van!