Könnyű préda: Niburu

A Szkeptikus Társaság Facebook csoportjában valaki belinkelt egy cikket arról, hogy az Antarktiszon hihetetlen dolgok történnek, és erről persze a média hallgat. A mindig működő kamera publikus képei (ennyit a titkolózásról) hihetetlen, semmivel nem magyarázható fényjelenségeket mutatnak – a cikkíró szerint. Ma már annyiféle képi információ található az interneten, hogy a természeti jelenségekben, a fotózásban, esetleg a fotótrükkökben járatlan emberek tobzódhatnak a különféle összeesküvéselméletek és világrengető felfedezések “bizonyítékaiban”. Néha tényleg nehéz utánajáni a dolgoknak, de az emberek hajlamosak még a legegyszerűbb ellenőrzést is mellőzni és bemondásra elhinni mindent, vagy éppen tudatlanságukat nem felismerve fantasztikus dolgokat feltételezni ott is, ahol valójában nincs semmi különleges.

Az említett cikk végén a szerző valamiért egy másik “rejtélyes” videót is behivatkozik: “Szintén a témához kapcsolódik az aktuális, hawaii nibirunak mondott felvétel is”. Az “eltitkolt” bolygó, a Niburu (Nibiru) vakító fényességgel kel fel a hajnali égbolton – a videón 02:17-től.

A felvételt a CFHT (Canada-French-Hawaii Telescope) 3.6m átmérőjű infravörös tartományban működő távcsöve rögzítette a 4200m magas Mauna Kea vulkán tetején levő obszervatóriumban. A távcső felvételei napi bontásban elérhetők az obszervatórium weboldaláról – ennyit a titkosságról.

Azonban csak egy ingyenes csillagászati programra, mondjuk a Stellariumra van szükség ahhoz, hogy kiderítsük, mi is volt látható Hawaii egén a videón mutatott időpontban, 2011. május 29-én a hajnal körüli órákban. Lássuk csak:

A videofelvétel vége fele (02:30-tól) jól láthatóak a csillagászati objektumok. Jobbra a Jupiter, balra tőle az infravörös kamerát “túlexponáló” Hold, és attól balra Mezarthim, Sheratan és Hamal csillagok a Kos csillagképből. Kicsit később még éppen látszik a Nap előtt felkelő Mars és Vénusz. Szép együttállás lehetett! Az utolsó pillanatokban, amikor a pirkadathoz alkalmazkodó kamerát már nem exponálja túl a Hold, látszik hogy kísérőnk éppen a fogyó állapot utolsó stádiumában van – pontosan úgy, ahogy akkor illett is lennie (a csillagászati szoftver is mutatja, ha ráközelítünk). Rejtélyes, titkolt, nem ismert objektumnak nyoma sincs!

Szóval klasszak ezek az Internetes képi információforrások, de legalább alapvető szakmai ismeretek nélkül nagyon félrevezetőek tudnak lenni.

X-Aknák - az igazság nem odaát van!