Vége! X-Aknák az ATV-n

2003. június 7-től tizenegy részt élt meg az ATV-n az X-Aknák című szkeptikus műsor, amelyben az ezoterikus, áltudományos nézeteket kívántuk ütköztetni a szkeptikus, tudományos szemlélettel1. A nyár végén – nem utolsósorban miattam – a sorozat befejeződött, és azóta sokan kérdezték, mi is történt?

Előszöris leszögezném, hogy – sokak hiedelmével ellentétben – mi nem szerepelt az okok között. Az a hír járta, hogy senkisem vállalta a fellépést az ezoterikus oldalon. Többen ezt az állítólagos passzív távolmaradást próbálták aktív tiltakozásként beállítani, ami kicsit persze átlátszó, de valójában nem ez a helyzet. El kell keserítenem az ezoterikus társadalmat: nincs ilyen összetartás közöttük. Igenis mindig voltak jelentkezők, gyakran a legnevesebbek közül, bár e kategóriát maguk az ezoterikusok nem-igen tudnák meghatározni belső villongásaik miatt.

Valójában alapvetően három oka van annak, hogy befejeztük, és az egyszerűbbtől a bonyolultabbig haladnék a vallomásban. Először is műsorszerkezeti, pénzügyi megfontolásokból az ATV szüneteltetni kívánta a sorozatot – legalábbis az új részek felvételét – a nyár második felében. Bizonyos jelekből úgy tűnt, hogy talán újra sem indulunk. Én már éppen készültem az újrakezdésre, amikor Vágó Istvántól kaptam egy telefont, hogy vége, nincs tovább! Lemondtam minden szervezésemet a következő részekkel kapcsolatban, és időbeosztásomat is átszerveztem. Néhány nap múlva kiderült, hogy mégis kellene új részt felvenni, de már irreálisnak tűnt számomra felkészülni a rendelkezésre álló idő alatt. Meg aztán ne ugráltassanak…

Fontosabb tényező azonban, hogy a szerkesztést, szervezést és a felvételeken való szereplést én mind a “polgári” foglalkozásom mellett végeztem, és előre jeleztem, hogy ez hosszú távon nem fog működni. Na most, nem tudom ki mit gondol, de számomra már csak financiálisan is teljesen egyértelmű volt, hogy melyiket kell választanom konfliktushelyzetben. Folyamatosan próbáltam helyettest találni, de nem sikerült.

Nem akut, folyamatosan jelentkező probléma volt azonban, hogy én nem ilyen műsort szerettem volna szerkeszteni! El tudom fogadni, hogy Istvánnak igaza volt abban, hogy ezt veszik meg; azt amire én gondoltam azt viszont nem, de ez nem változtat a helyzeten. Én mindig szeretnék felkészültnek mutatkozni, márpedig ez hétről hétre nem megoldható, pláne nem egy olyan forgatókönyv-mentes műsorban, amilyenre az X-Aknák sikeredett. Ha az ellenoldal bármivel előjöhet, akkor nem várható el, hogy én (mi) mindenben kompetensnek mutatkozzunk. Ez automatikusan a süketek párbeszéde és a vagdalkozás irányába vitte el a műsort, ami messze áll attól a következetes, de toleráns, nyitott vitától, amelyet követni szeretnék.

Egyszer még összefoglalom azt is, hogy mit is gondolok arról a tizenegy részről, amit leforgattunk. Semmiképpen sem érzem, hogy rosszul tettük, hogy belefogtunk…

Jegyzetek

  1. Egy lelkes néző feltöltötte az összes műsort a Videa gyűjteménybe: X-Aknák
X-Aknák - az igazság nem odaát van!