X-Aknák az ATV-ben

Végre elindultunk…

Vágó István évek óta tervezi egy – no, hogy is mondjam – a tudomány által nem elfogadott állításokkal foglalkozó TV-műsor indítását. Én magam előadásokat tartottam és egy könyvet terveztem az áltudományokról és a szkeptikus megközelítés szerepének ismertetéséről.

Amit most próbálunk, az mindkettőnk számára újdonság, de merem állítani, hogy a maga nemében talán az első a hazai tévézés történetében. Megpróbáljuk kritikusan, mindkét fél érveit meghallgatva bemutatni a tudomány által nem elfogadott állítások képviselőit. Nem leszünk elfogulatlanok, de nem is igyekszünk mindenáron legyőzni a szembenálló felet. A konklúziót sem vonjuk le. Rábízzuk a nézőre, hogy a látottak, hallottak alapján ki-ki maga alakítsa ki képét az adott témáról.

A túloldalon állók úgy gondolják, hogy könnyű dolgunk van, hiszen mi határozzuk meg a témát, mi vezetjük a vitát. Ez nincs így! Igen rendhagyó módon a műsort nem vágjuk meg, gyakorlatilag “élő” műsort készítünk. A résztvevők felkészültségétől függően az adott témakörben bármely fél hitelesebbnek tűnhet a nézők számára. Mi igyekszünk mindig a legjobb ellenfeleket meghívni.

Vitapartnereinktől – akik általában valami nagyon érdekes, és a tudomány által nem elfogadott képességről, jelenségről nyilatkoznak – azt várjuk el, hogy igyekezzenek bizonyítani állításaikat, vagy legalább megegyezni abban, hogy milyen bizonyítási lehetőségek képzelhetők el.

Alapelvünk az, hogy a különleges dolgot állítónak kell bizonyítania igazát, nem pedig a tudománynak azt, hogy az állítás nem igaz. Tudjuk, hogy léteznek összeesküvések, a politika gyakran titkolódzik, de nem tudjuk mindig elfogadni az összeesküvés-elméletre alapuló bizonyításokat. Pozitív eredményekre vagyunk kíváncsiak.

Kérjük, nyitottan nézzenek minket és írják meg véleményüket az xaknak@atv.hu címre. A levelekből a műsorban alkalomadtán idézni fogunk.

X-Aknák - az igazság nem odaát van!