Tutományos fantasztikus kakas

Homeopátia? Dehogyis írok arról cikket! Homeopátia… Akkor már inkább krétakör közepén áldozzanak fekete kakast! Nevetséges? Nem akarok zsákbamacskát árulni: én a homeopatikus szereket pont oda sorolom, ahova a kakast. Bizonyos értelemben a kakassal még nincs is annyi gondom. Az színtiszta mágia, és nem is annyira a tudománynak van vele problémája, mint inkább a keresztény egyháznak.

Mitől is alternatívak a homeopátián, vagy a bioenergetikán alapuló módszerek? Első pillantásra azt hinnénk, hogy míg a konvencionális gyógyászat a materialista világnézeten alapul, az alternatív valamiféle spiritualista szemléleten; azaz tulajdonképpen az anyagi világtól független lélek ápolásán. Ezzel azonban a természetgyógyászatot pontosan a kakas térfelére helyeznénk, ami ellen a legtöbb természetgyógyász hevesen tiltakozna. Bármennyire is hivatkoznak a misztikumra, a lélekre, igen erősen igénylik a materialista tudomány igazolását.

A homeopatikus szerekben a hatóanyag annyira fel van hígítva, hogy az oldat ténylegesen már egyetlen hatóanyag molekulát sem tartalmaz. A természetgyógyászok szerint a homeopatikus szerek a vízmolekulák fizikai szerkezetében valamiféle elektromágneses rezgés formájában őrzik meg lenyomatukat. A homeopátia hatásmechanizmusának magyarázatához a kvantum elméletet igyekeznek (teljesen hibásan) felhasználni. Ha tényleg igazuk lenne, akkor a homeopátia is “materialista” – fizikai alapon működő – gyógykezelés volna, tehát ebben az értelemben nem alternatív.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a homeopátia elméleti háttere csak látszatában, terminológiájában tudományos. Valójában a tetszetősnek tűnő magyarázatoknak semmi köze a tudomány által érvényesnek tartott elméletekhez. Pontosan ezt nevezik áltudománynak. A ma már hivatalos bioenergetikus képzés vizsgakérdéseiben olyan tudományosan hangzó fogalmak szerepelnek, mint az aura, geopatikus sugárzások, Hartman és Curry háló stb. Ezek azonban nem részei az elfogadott tudományos ismereteknek, de még önmaguk sem alkotnak egy – mondjuk a tudománytól teljesen független – egységes rendszert. Az emberben az a gyanú támad, hogy az alternativitás abban nyilvánul meg, hogy a természetgyógyászat ki szeretne bújni a tudomány szigorú feltételrendszere alól. Amíg a konvencionális gyógyászat esetén (akár jogosan) felhánytorgatják az ezred százalékban előforduló káros mellékhatásokat, vagy műhibákat, addig sértődötten felháborodnak, ha valaki rajtuk szigorú tudományos teszteket kér számon.

Beszélhetnék azonban én akármit a hatásmechanizmusról, ha a homeopatikus szerek, a kézrátétel meg az ilyesfélék hatékonyak lennének. Lehet, nem tudnánk hogyan, de esetleg működnének. Őszintén szólva én nem tudtam tudományosnak tekinthető kutatási eredményeket előbányászni, amelyek a homeopatikus szereknek – az esetleges placebo hatástól független – hatékonyságát bizonyították volna. Ha azonban Önök valaki mást kérdeznének meg, akkor az esetleg azt állítaná, hogy márpedig ilyen eredmények léteznek. Mindenesetre kérjék el az illetőtől a dokumentumokat, és próbálják meg a benne szereplő módszereket összevetni azzal, amit elvárnak a ‘konvencionális’ gyógyszerek tesztelésénél is.

Játsszunk azonban egy kicsit science fiction – tudományos fantasztikus – játékot! Tegyük fel, hogy korrekt kísérleteket elvégezve kiderül, hogy a homeopátia hatásos. Mondjuk, hogy a fekete kakasról is kiderül, hogy hatásos. Feltételezem, hogy a kakas, vagy a homeopatikus szerek nem hatnak igazán az idült vakbélgyulladásra, de legyen mondjuk a cél egy kialakulófélben lévő rákos daganat megfékezése. Azok, akik nem kaptak kezelést, vagy kezeletlen vizet (placebo) kaptak, azok rosszabbul lettek; azok, akik a homeopatikus szert kapták, vagy akik előtt fekete kakast áldoztunk, azok meg jobban lettek. Tényleg pofára esés, de egy SCIFI-ben még ez is lehetséges.

Egyszer aztán jön egy klassz tudós, és kimutatja, hogy nincsen itt szó semmiféle misztikumról, mágiáról, mindennek tudományos magyarázata van! Az emberek úgy gondolják, hogy a mágia hatásos, ez bennük ennek-és-ennek a hormonnak a termelését indítja el, az ezt-és-ezt okoz, az pedig végül is gátolja a tumor kifejlődését. A szervezet önmaga győzte le a kórt. Erre mindenki képes, csak nem szabad feladnia a reményt, bíznia kell a gyógyulásban, akkor majd termelődnek ezek a hormonok, megtörténik az ez-meg-az, és máris nagyobb az esély a gyógyulásra. Nobel díj, CNN… A betegek erősen koncentrálnak arra, hogy meggyógyuljanak… És nem! Nem működik. Ennek-és-ennek a hormonnak a termelését csakis a mágia hatásosságába vetett misztikus hit indítja el; a racionális magyarázat nem elég. És most már a kakas sem hatásos…

Hangsúlyozom, ez csak SCIFI, de tulajdonképpen elképzelhető. Az ember evolúciója során előnybe kerülhetett a mágia bizonyos fokú elfogadásába vetett hit. Én azonban nem hiszem, hogy ez a SCIFI valósággá válik. Ahhoz először is be kellene igazolódnia a homeopátia hatékonyságának.

Mindaddig nincs nagyobb baj, amíg a betegnek tiszta vizet (homeopatikus szert) adnak. Azonban az alternatív szerek elbírálásában – az Egyesült Államokban is – meglévő jelentős könnyítések oda vezethetnek, hogy komolyabb gyógyszergyártó cégek is megpróbálhatják bevonni bizonyos termékeiket ebbe a körbe, azért hogy a méregdrága tesztelésekből fakadó költségeiket csökkentsék. Nem csak a homeopatikus hatóanyagot, hanem fokozatosan a szigorú tudományt is feloldjuk valamiféle félig spirituális oldószerben.

A legnagyobb baj, hogy a homeopátia és a hasonló áltudományos módszerek elvonják a figyelmet az igazi problémáról. Éppen mivel ezeket is tudományos színben kívánják feltüntetni, elfeledtetik, hogy nem minden tudomány. Nem a konvencionális gyógyszerek és valamiféle alternatív gyógyszerek közti vetélkedésről van szó. Talán tényleg túl sokat várunk el a gyógyszerektől és gyógyászati módszerektől egyáltalán. Talán arra kellene több pénzt és figyelmet fordítani, hogy a kórházba belépve ne érezze úgy magát az ember, hogy máris halálra van ítélve; legyen az orvosoknak és egyéb alkalmazottaknak elég ideje arra, hogy ne csak kezeljék a beteget, hanem a lelkével is foglalkozhassanak.

Lehet, hogy akkor beindul ennek-és-ennek a hormonnak a termelése, ami ezt-és-ezt fogja okozni, az pedig csökkenti a tumor kifejlődésének valószínűségét. Ez az a mágia, amiben hiszek!

X-Aknák - az igazság nem odaát van!