Azonosított repülő tárgy

Heteken keresztül figyelt meg zuglói szomszédunk egy vissza-visszatérő UFÓ-t. Az azonosítatlan repülő tárgyat szabad szemmel és távcsővel is rendszeresen megfigyelték. A végén már vendégeket is fogadtak, hogy a szenzációt másokkal is megosszák.

A napokban véletlenül megtudták, hogy foglalkozom az ilyen dolgokkal, és véleményemet kérték. Tegnap este kilenc óra fele felmentem a padlásra és izgatottan a jelzett irányba, nyugat fele tekintettem. UFÓ-t nem láttam, de 15 fok magasan fényesen ragyogott a Vénusz (a képen VEN).

A Vénusz hónapok óta igen feltűnő, fényessége folyamatosan nő, jelenleg -4m.0 (magnitúdó), szeptemberre -4m.6 – ra nő (1 magnitúdó csökkenés 10-szeres fényerősödést jelent).

Telefonon felhívtam az UFÓ megfigyelőket és ők visszaigazolták, hogy most is látják az objektumot. A megadott irányban semmi más nem látszott, csak a Vénusz. Ennek ellenére nem vagyok benne biztos, hogy hittek nekem.

Biztosra szerettem volna menni, és megkérdeztem, hogy nem láttak-e egy hónappal ezelőtt hasonló helyen két UFÓ-t? Meglepetten helyeseltek. Nos, egy hónapja az Ikrek csillagkép kellős közepén randizott a Jupiter (JUP) a Vénusszal (baloldali kép). Június 3-án a két bolygó 1.6 fok távolságban látszott egymástól.

A bolygók igencsak parádéznak az idén. Április 20-án volt a nagy bemutató, amikor öt bolygó sorakozott fel egy egyenes mentén (jobboldali kép). Az ekliptikán a horizon alatt volt már a Nap (SUN) este nyolc órakor. Fölötte a Kos (ARI) csillagképben a Merkúr (MER), majd a Vénusz; a Bika (TAU) csillagképben a Mars (MAR) és a Szaturnusz (SAT), legfelül az Ikrek csillagképben a Jupiter.

Azt azért nem árt tudni, hogy a bolybók gyakorlatilag mind egy síkban keringenek a Nap körül, tehát mindig közel egy egyenes mentén helyezkednek el. A mostani eset érdekessége, hogy egyrészt elég közel voltak egymáshoz, másrész a kisebb pályaelhajlások ellenére most valóban szinte egy egyenes mentén álltak.

Jövendőmondók meg is jósolták a világvégét erre az időpontra, de ezt is sikeresen túléltük.

A történet azért volt tanulságos számomra, mert először kerültem személyesen UFÓ megfigyelés közelébe. A megfejtés akár lehangoló is lehetne, de én nem így értékelem. Egyrészt érdekes, hogy a laikus közönség azért csak-csak felfigyel egy különlegesebb csillagászati jelenségre, másrészt meglepő, hogy milyen nehezen fogadják el a csillagászati magyarázatot.

X-Aknák - az igazság nem odaát van!