Elhunyt S. J. Gould

Május 20-án 61 éves korában elhunyt Stephen Jay Gould paleontológus, evolúcióbiológus, a punctuated equilibrium elmélet egyik kidolgozója, és az evolúcióelmélet legnevesebb amerikai szószólója.

Negyed évszázaddal ezelőtt a fosszíliák elemzése alapján Gould és Niels Eldredge felvetették, hogy az evolúció sebessége valószínűleg sokkal nagyobb tartományban változik, mint azt eddig hittük. Fajok hosszú ideig szinte alig mutatnak változást, majd földtörténeti szempontból rendkívül rövid – néhány tízezer éves – időszak alatt jelentős átalakulásokon mehetnek át. Az ilyen kitörések korlátozódhatnak egy fajra, vagy – világméretű katasztrófák esetén – akár az élővilág nagy részére is.

Általam elég nehezen követhető módon Gould egyre inkább konfrontálódott az úgynevezett neodarwinistákkal, például Richard Dawkinsszal. Míg a punctuated equilibrium elmélet eredeti formájában egyáltalán nem állt szemben a gradualizmus elvével (a fajok minden nemzedékben csupán parányit változnak, és ez összegződik a nagyobb időtávlatokban), mintha Gould elkezdte volna lebegtetni a makromutációk lehetőségét.

A közte és az úgynevezett neodarwinisták közti szakmai vitát sokan próbálták a kreacionizmus javára fordítani, bár Gould többször határozottan kifejtette, hogy szilárdan az evolúcióelmélet pártján áll, és a vita csupán az evolúció mechanizmusainak súlyáról folyik.

Az utóbbi években Gould egyre inkább megnyilatkozott az amerikai sajtóban az evolúcióelmélettől távoleső témákban is. Érdekes, provokatív, rendkívül jó tollú személyiség volt, akinek a biológia-tudomány fejlődésében játszott szerepéről még minden bizonnyal hosszú ideig viták fognak folyni.

X-Aknák - az igazság nem odaát van!