Elhunyt Sir Fred Hoyle

Augusztus 20-án 84 éves korában elhunyt a híres csillagász Sir Fred Hoyle. A csillagokban történő kémiai elemkeletkezés elméletének kidolgozásával jelentősen hozzájárult a Nagy Bumm elmélet kidolgozásához. A sors iróniája, hogy ő maga élete végéig cáfolni igyekezett ezt az elméletet, s hogy nevetségessé tegye, kitalálta a “Big Bang” (Nagy Bumm) elnevezést. Ezzel a találó névvel azonban végképp elterjedt az elmélet a laikus közönség körében is. Hoyle maga az ún. állandó állapotú világegyetem elméletének híve volt. Ezt az elméletet ma csak nagyon kevés tudós támogatja.

Idősebb korára Hoyle egyre inkább az élet eredete és az evolúció kérdése felé fordult. Szerinte az élet mikroorganizmusok formájában a világűrből érkezett a Földre, és érkezik ma is folyamatosan járványokat és genetikai változásokat idézve elő. E pánspermia elméletével szintén nagyon kevesen értenek egyet.

Annak ellenére (vagy talán éppen ezért), hogy több elmélete eléggé abszurd, és valószínűleg nem állja meg a helyét, Fred Hoyle kétségkívül folyamatos inspirációt jelentett a tudományos világ résztvevői számára. A laikus közönséget több remek SCIFI-vel lepte meg, legismertebb közülük a “Fekete felhő”.

X-Aknák - az igazság nem odaát van!